select
 
New initiatives help hospitals fight bacteria efficiently

Uudet hankkeet auttavat sairaaloita taistelemaan tehokkaasti bakteereja vastaan

Viime aikoina tanskalaiset sairaalat ovat alkaneet panostaa aiempaa enemmän hygieniaan. Muutama vuosi sitten Horsensin aluesairaala nimettiin "innovaatiosairaalaksi", ja siellä on todella ryhdytty taisteluun bakteereita vastaan.

Joka vuosi Tanskassa kuolee noin 3 000 ihmistä sairaalassa saadun infektion vuoksi. Tämä luku on 18 kertaa suurempi kuin liikenteessä kuolleiden ihmisten määrä. Tanskalaisessa Horsensin aluesairaalassa pyritään nyt muuttamaan asia.

Taistelu vaarallisia bakteereja vastaan
Tervetuloa sairaalan kellarin pitkille käytäville, joilta kierros alkaa. Täällä on elämää, sillä osa sairaalan huoltohenkilökunnasta työskentelee täällä, jotta sairaalan päivittäinen toiminta sujuisi hyvin. Kahden oven takana on piilossa sairaalan pesutunneli, moderni automaattinen pesujärjestelmä, joka puhdistaa tehokkaasti sairaalasängyt. Pesutunneli on vain yksi monista hankkeista, joita aluesairaala toteuttaa hygienian lisäämiseksi.

Työskenneltyään seitsemäntoista vuotta siivousalalla sairaaloissa ja teollisuudessa Søren Mølleristä tuli huoltopäällikkö Horsensin aluesairaalaan, jossa hän on ollut viimeiset 21 vuotta. Vuonna 2015 hän teki päätöksen pesutunnelin ostosta.

"Kaikki alkoi manuaalisen pesujärjestelmän rakentamisesta. Kun se oli valmis, laitoimme sängyn pesutilaan. Heti selvisi, että käsin tehdyn pesun tulos ei olisi tyydyttävä, ja aloin harkita koneen hankkimista", sanoo Søren Møller ja jatkaa:

"Teimme tarjouspyynnön, jossa määritimme vaatimuksemme veden, saippuan, sähkön ja pesuajan kulutuksen osalta 15 000 pesukerralle vuodessa. Vertasimme tuloksia ja valitsimme luonnollisesti järkevimmän ratkaisun. Olemme innoissamme sen tarjoamista mahdollisuuksista ja useista muista aluesairaaloista on tultu katsomaan pesutunneliamme."

Korkeat vaatimukset pestävyyden osalta
Kun Søren Møller alkoi tutkia asiaa, hän todellakin etsi vain sänkypesuria. Mutta pian hänelle selvisi, että uusi kone voisi olla hyödyllinen monessa muussakin. Siksi sairaala päätti panostaa toiseen koneeseen sairaalan laajentamisen yhteydessä.

"Näyttää siltä, että tulevaisuudessa apuvälineet ja materiaalit pestään koneessa, koska ne tulevat konepesussa paljon puhtaammiksi. Kone puhdistaa monia esineitä, jotka aiemmin jäivät likaisiksi tai ne puhdistettiin käsin. Tänään pesemme useita erilaisia tuotteita pesutunnelissa, ja sen käyttö kehittyy varmasti edelleen, kun toinen kone otetaan käyttöön".

The hospital bed in the wash tunnel at the Regional hospital in Horsens
Sairaalasänky Horsensin aluesairaalan pesutunnelissa

Horsensin aluesairaalan sängyt on varustettu LINAKin karamoottoreilla, joten ne voidaan sopeuttaa yksittäisen potilaan tarpeisiin. Muut apuvälineet on myös varustettu LINAKin järjestelmillä, sillä sairaala on asettanut ratkaisuille lisävaatimuksia, koska näiltä apuvälineiltä on edellytetty tunnelipesunkestävyyttä, Søren Møller kertoo.

"On erittäin tärkeää, että LINAK huomioi järjestelmien pestävyyden. Emme ostaisi sänkyjä tai apuvälineitä, jos ne eivät olisi pestäviä. Kaikki sängyn osat on pystyttävä pesemään pesutunnelissa, muuten tämä ei toimisi", hän sanoo.
Aiemmin sängyt pestiin käsin, mutta tyydyttävän tuloksen saavuttaminen oli vaikeaa. Hygieenisestä näkökulmasta on selvästi valtava etu, kun laitteitamme voi pestä pesutunnelissa", hän sanoo ja toteaa: 

"On lain edellyttämä vaatimus, että hygienia on kunnossa. Noudatamme potilasturvallisuusohjeita ja keskitymme muun muassa välttämään vältettävissä olevia infektioita. Siksi noudatamme myös Tanskan Terveysministeriön alaisen (Statens Serum Institut) Tanskan Tutkimusinstituutin antamia kansallisia infektioita koskevia hygieniaohjeita. Tutkimme esimerkiksi 250 huoneen puhtauden neljä kertaa vuodessa INSTA800:n mukaan, joka on yhteinen pohjoismainen puhdistuslaadun mittauksen standardi. Näin varmistamme, että puhdistus on kunnossa."

Huomio hygienian parantamiseen
Søren Møller ei kuitenkaan näe suuria haasteita hygieniassa sänkyjen ja muiden apuvälineiden pesussa. Horsensin aluesairaalassa puhdistus on siirretty huoltopalveluiden henkilökunnan ja hoitohenkilökunnan vastuualueisiin. Se edellyttää, että molemmat osapuolet ovat jatkuvasti tietoisia siitä, kuka vastaa ja mistä vastaa. Tämä auttaa varmistamaan, että löydämme kaikkia tyydyttävät ratkaisut, ja että hoitohenkilökunnan resursseja käytetään järkevästi.
   
Suurin ero, jonka Søren Møller on nähnyt viimeisten 10 vuoden aikana, on yhä suurempi panostus sairaaloiden hygienian parantamiseen. "Nykyään aina tehdessäni ostopäätöstä tarkistan tuotteiden pestävyyden. Meidän on kyettävä puhdistamaan joka nurkka tehokkaasti, muussa tapauksessa tuote ei sovi sairaalaan. 

Søren Møller – Service Manager
Huoltopäällikkö Søren Møller 

LINAKin tuotteiden pestävyys
Terveydenhuollon sovelluksissa käytettävien karamoottorisovellusten johtavana kehittäjänä ja valmistajana LINAK on velvoitettu osallistumaan yhteiseen haasteeseen – auttamaan sairaaloita parantamaan hygieniaa.

Luonnollisesti LINAKin karamoottoriratkaisut täyttävät kaikki pestävyyteen liittyvät kansainväliset normit ja standardit. Kuitenkin jotkut tuotteistamme täyttävät myös vaativammat standardit, koska testaamme enemmän kuin vuoden 2017 normi edellyttää.

Kutsumme tätä tiukkaa vaatimusta nimellä LINAK IPX6 Washable DURA™.

Mikä on lineaarinen karamoottori
Sähkökäyttöinen lineaarinen karamoottori on laite, joka muuntaa matalajännitteisen..
MEDLINE & CARELINE -sovellukset
Katso esimerkkejä MEDLINE & CARELINE -sovelluksista.
Tilaa uutiskirje
Pysy ajan tasalla LINAK-uutisista.
Terveydenhuollon haaste
Kuinka hoitaa useampia potilaita vähemmillä käsipareilla?