select
Ergonomic thinking at Danfoss

KORKEUSSÄÄDÖLLÄ OPTIMAALINEN PROSESSIKULKU

Tanskassa Danfossin taajuusmuuttajien tuotantolaitoksen työntekijöillä on aina optimaalinen työkorkeus.

Danfoss sijaitsee Nordborgissa Alsin saarella Tanskassa. Mads Clausen perusti Danfoss Groupin vuonna 1933 ja nykyään se työllistää noin 24 000 työntekijää eri puolilla maailmaa. Laajan modernisoinnin yhteydessä taajuusmuuttajien uusi tuotantotila sijoitettiin yhteen vanhimmista tuotantohalleista.

Koko laitos suunniteltiin ja rakennettiin tyhjästä. Täysin automatisoidut kuljetinlinjat kuljettavat puolivalmiita komponentteja yksittäisiin työasemiin. Ne optimoitiin sähköisten nostopilarien avulla työntekijöille sopiviksi ergonomisiksi työpisteiksi.

Gebhardt Fördertechnik GmbH kehitti taajuusmuuttajien tuotantoa varten tarvittavan kuljetusjärjestelmän. Järjestelmän pituus on 1000 metriä. Gebhardt tarjoaa tuotteita ja palveluja kuljetus- ja asennusjärjestelmiin sekä varastointiin, lajitteluun ja jakeluteknologiaan.

Tiivis yhteistyö asiakkaan kanssa on erityisen tärkeää Sinsheimissa sijaitsevalle yhtiölle. Hyvä yhteistyö Danfossin kanssa synnytti ajatuksen yksittäisten työasemien sähköisestä säädöstä LINAK-nostopilareilla.

Yksittäiset tuotantosolut, joissa komponentteja liitetään taajuusmuuntajaan, ovat yhteydessä kuljetinjärjestelmään kytkimen avulla. Solusaarekkeen korkeuden tulee olla samalla korkeudella kun taajuusmuuttajaa siirretään.

Heti kun työntekijä aloittaa työn, hänen työpisteensä sovitetaan korkeussuunnassa puolivalmiin taajuusmuuttajan kanssa siten, että työskentelyasento on selälle sopiva.

"Me huomaamme selkeän suuntauksen ergonomisesti optimoituun työpisteeseen", kertoo Emil Zwick, Gebhardt Fördertechnik GmbH:n toimialajohtaja.
Workstation in the correct working height

Teollisuuden alalla on yleensä kaksi mahdollisuutta säätää työpiste ergonomiseksi. Yksi mahdollisuus on pitää työskentelyalue jatkuvasti samalla tasolla ja sijoittaa työntekijä saksinostimella korkeussäädettävälle alustalle.

Toinen mahdollisuus on säätää työntekijöiden työskentelyalue tarvittavalle korkeudelle nostopilarien avulla. Viimeksi mainittu ratkaisu, jota on käytetty myös Danfossilla, on työprosessina enemmän automatisoitu vaihtoehto.

Komponentti lähtee liikkeelle kytkimen avulla ja se siirretään valittuun työpisteeseen. Työnkulku saadaan mahdollisimman mukavaksi ja nopeaksi siten, että työntekijän ei tarvitse huolehtia oikeasta korkeusasetuksesta. Kun hän kirjautuu sisään henkilökohtaisella tunnuksellaan sovitussa työpisteessä, järjestelmä tietää hänen henkilökohtaiset asetuksensa ja nostopilari siirtyy sopivalle korkeudelle heti kun komponentti saapuu paikalleen.

LINAKin LP3-nostopilareita käytetään korkeudensäätöön. Tämän teleskooppimallisen nostopilarin voima on 2 400 Newtonia ja iskunpituuden väli 300 - 600 mm.

LP3-nostopilari on kompakti kolmiosainen pilari, jonka pinta on anodisoitua alumiinia. Se sopii erittäin hyvin teollisuuden työpisteisiin ja -penkkeihin. Pilaria ohjataan ohjausyksiköllä, joka sopii kahden nostopilarin paralleeliajoon. Sitä tarvitaan, koska Danfoss käyttää kahta nostopilaria tuotantolinjan työpisteessä.

Danfossin tuotantoprosesseista vastaava Niels Kampstrup arvioi Gebhardtin ja LINAKin tekemää ratkaisua seuraavasti: "Kun rakensimme taajuusmuuttajien tuotantolinjaa vuonna 2011, painotimme erityisesti työpisteiden ergonomian tärkeyttä."

Danfossin filosofia on yksinkertainen: Kun työntekijä työskentelee optimaalisesti suunnitellussa työpisteessä, on hänen työpanoksensa myös paras mahdollinen.
Height adjustable conveyer belt

Työpisteen ergonomian optimointiin liittyy aina työprosessien optimointi. Työskentely kahdella linjalla on hyvä esimerkki tästä.

Danfossin työntekijä vaihtelee kahden linjan välillä, joista kumpikin vastaanottaa komponentteja. Muutos työssä vasemmalta oikealle on ergonomisesti järkevää ja samalla ihanteellista tuotantoprosessin kannalta, sillä kun yksi komponentti on valmis ja matkalla päälinjalle, voi työntekijä työskennellä toisella puolella.

Tuotantolinjan ja nostopilarin välinen kommunikaatio on täysin automaattinen ja tuotannon materiaalivirta on linkitetty suoraan työasemien ohjaukseen.

Emil Zwick Gebhardt Fördertechnik GmbH -yrityksestä on varma, että työpisteiden ergonominen optimointi kasvaa entisestään tulevaisuudessa erityisesti teollisessa tuotannossa. LINAKin tuotteet auttavat löytämään oikeat ratkaisut.

Lue lisää LINAKin ratkaisuista tuotannon ergonomian parantamiseksi.

Mikä on nostopilari
Nostopilari on sähkökäyttöinen lineaarinen karamoottori, joka on integroitu..
TECHLINE-sovellukset
Katso esimerkkejä TECHLINE-sovelluksista.
Karamoottorien edut
Innovatiivisten sähkökäyttöisten karamoottorijärjestelmien tuottamista liikkeistä on useita etuja..
Karamoottoreiden testaus
Äärimmäinen kylmyys ja kuumuus, nopeat lämpötilamuutokset..
Ota yhteyttä LINAKiin
Tahdotko keskustella siitä, kuinka voit hyötyä innovatiivisesta karamoottoriratkaisusta?