select
Sandvik improves ergonomics in mining equipment

Sandvik PARANTAA KAIVOSKONEIDEN ERGONOMIAA

Ergonomia on yhä tärkeämpää rakennus- ja kaivosteollisuuden koneiden suunnittelussa ja markkinoinnissa. Luotettavat sähkökäyttöiset karamoottorit ovat auttaneet kaivoskonevalmistaja Sandvik Mining and Construction Oy:tä parantamaan ergonomiaa esimerkiksi maanalaisissa porauslaitteissa.

Sandvik-konserniin kuuluva Sandvik Mining and Construction Oy on käyttänyt karamoottoreita ohjaamon komponenttien säätöön. Tämä helpottaa ohjaamon sovittamista eripituisille operaattoreille. Tampereella sijaitseva yhtiö on jo pitkään ollut edelläkävijä ohjaamoiden turvallisessa suunnittelussa, ja se tarjoaa FOPS /ROPS-sertifioituja teräksen- ja haponkestäviä ohjaamoita porauslaitteisiin. Sandvikin maanalaiset porauslaitteet tarjoavat myös parhaan mahdollisen suojan ja mukavuuden operaattorille.
 
Vaivatonta ergonomiaa raskaissa koneissa
Poraustyötä ohjataan paneelista, ja sen avulla kohdistetaan porat ja säädetään tarvittavat parametrit, kuten syöttönopeus. Ergonomian kannalta on oleellista, että paneeli on vaivattomasti säädettävissä sekä vaaka- että pystysuunnassa kunkin operaattorin koon mukaan. Koska työskentely tapahtuu istuen tai seisten, säädön tarve korostuu. Vaakasäätö on helppo toteuttaa sopivien johteiden avulla, mutta pystysuunnassa paneelin paino edellyttää mekanismia, joka kannattelee sitä.

”Aiemmin käytimme ruuvin ja kammen avulla tapahtuvaa manuaalisäätöä, mutta se on käytännössä sen verran hankala, että se jää monesti tekemättä, ja operaattori joutuu työskentelemään hieman epämukavassa asennossa,” kertoo tuotekehitysosaston projekti-insinööri Mika Väisänen.

“Etsimme uuden maanalaisen Sandvik DD422i -poralaitteemme paneelien korkeussäätöön sähköistä ratkaisua. Hydrauliikan tai paineilman käyttö ei tullut kyseeseen, koska emme halunneet ohjaamoon mitään ylimääräisiä letkuja ja läpivientejä”. 

Laatu ja luottamus tuotteeseen vaikuttivat valintaan

Väisäsen mukaan tuotteen valintaan vaikutti se, että LINAKin paketti sopi tehtävään ilman suuria muutoksia tai uudelleensuunnittelua. Se oli valmis ja kustannustehokas ratkaisu korkeussäätöön. 

Sandvik teki uudesta ohjaamosta täysikokoisen mallin ennen sen ottamista tuotantoon, joten eri komponenttien ja järjestelmien sopivuus ja toiminta voitiin varmistaa. Paneelin säätöön valittiin LA23-karamoottori sen sopivan koon, voiman ja IP-suojausluokan vuoksi. 
  Sandvik improves ergonomics in mining equipment

”Yrityksemme visiona on aiheuttaa nolla vahinkoa työntekijöillemme, työympäristöllemme, asiakkaillemme ja toimittajillemme”, Mika Väisänen sanoo ja jatkaa:

”Automatisointi- ja turvallisuusominaisuudet, joita voimme tarjota Sandvik DD422i:ssä ja muissa seuraavan sukupolven porauslaitteessamme, mahdollistavat optimaaliset työolosuhteet ja korkean turvallisuustason. Parempi ergonomia on selvä osoitus siitä, että Sandvik haluaa kehittää ja tarjota maailman parasta operaattoriympäristöä. Siten karamoottori oikeassa paikassa saattaa olla paljon merkityksellisempi kuin miltä se äkkiä katsottuna vaikuttaa.”

Mika Väisänen standing at the control panel
Mika Väisänen ohjauspaneelin ääressä
  Toimintaperiaate:
  • Operaattori valitsee haluaako hän työskennellä istuen vai seisten ja säätää ergonomisesti oikean korkeuden painamalla painiketta
  • Karamoottori säätää halutun korkeuden. 

Työntekijän mukavuuden lisääminen käy helposti, kun polkimien, käsinojien ja ohjauspyörän säädöt ja siirrot toteutetaan karamoottoreilla. Myös portaiden ja suojakaiteiden, samoin kuin työ- ja varoitusvalojen ja kameroiden säätömahdollisuus työskentely- ja ajoasentoon tekee operaattorin työympäristön miellyttävämmäksi ja turvallisemmaksi.      
Sandvik on kansainvälinen korkean teknologian teollisuuskonserni, jonka pitkälle kehitetyt tuotteet ovat markkinajohtajia valikoiduilla erikoisaloilla. Näitä ovat metallintyöstössä käytettävät työkalut, kaivos- ja rakennusteollisuuden laitteet ja työkalut, ruostumattomat materiaalit, erikoismetalliseokset, metalliset ja keraamiset kestomateriaalit sekä prosessijärjestelmät. 

Vuonna 2018 konsernilla oli noin 42 000 työntekijää ja myynti noin 100 miljardia Ruotsin kruunua yli 150 maassa. Sandvik Mining and Rock Technology on Sandvik-konsernin liiketoiminta-alue ja maailman johtava  kaivos- ja rakennusteollisuuden laitteiden ja työkalujen toimittaja. Tampereen tehtaalla valmistetaan maanpäällisiä ja -alaisia porauslaitteita kaivos- ja urakointiteollisuudelle.
Mikä on lineaarinen karamoottori
Sähkökäyttöinen lineaarinen karamoottori on laite, joka muuntaa matalajännitteisen..
TECHLINE-sovellukset
Katso esimerkkejä TECHLINE-sovelluksista.
Karamoottoreiden testaus
Äärimmäinen kylmyys ja kuumuus, nopeat lämpötilamuutokset..