Tärkeää tietoa karamoottoreiden kaapeleista ja liittimistä

Ennen kuin päätät, millaisen rajapinnan hankit sähkökäyttöisen lineaarisen karamoottoriratkaisun ja teollisuuskoneen väliin, kannattaa ottaa huomioon muutama seikka. Tässä osiossa on tietoa virta- ja signaalikaapeleista, erilaisista liittimistä sekä siitä, miten voit varmistaa karamoottorista tulevan signaalin parhaan mahdollisen laadun ja luotettavuuden.

Teollisuuskäyttöön tarkoitettuihin LINAK-karamoottoreihin on saatavilla kolmentyyppisiä kaapeleita: erilliset virta- ja signaalikaapelit, yhteinen kaapeli virralle ja signaalille sekä Y-kaapeli. Tällä videolla asiantuntijamme Hunter Stephenson kertoo, miten virta- ja signaalikaapelit eroavat toisistaan, ja miten Plug & Play™ -asennuksen edut voidaan hyödyntää mukauttamalla. 

Tyypillisessä teollisuuskäyttöön tarkoitetussa LINAK-virtakaapelissa on kuusinastainen liitin, ja se on jaettu kahdeksi johdoksi (ruskeaksi ja siniseksi), joissa molemmissa on kolme nastaa ja sekä positiivinen että negatiivinen virransyöttö. Virtakaapelit kestävät korkeintaan 30 ampeeria.

LINAK-signaalikaapeleissa on kuusi nastaa, ja ne on merkitty niiden toimintojen mukaisesti eri väreillä. Integroidulla ohjaimella varustetuissa karamoottoreissa johtojen väreistä näkee niihin liitettyjen nastojen toiminnot. Tällöin kaapeli on helpompi yhdistää laitteistoon.

Vähän virtaa kuluttavissa karamoottoreissa yksi kaapeli voi välittää sekä virran että signaalin. Muissa tapauksissa karamoottori tarvitsee joko erillisen virta-/signaalikaapelin tai Y-kaapelin. Erillinen virta-/signaalikaapeli on joustavampi ratkaisu karamoottoreita integroitaessa. Y-kaapeli muuntaa karamoottorin kaksi liitäntää yhdeksi kaapeliksi, jonka toisessa päässä virta ja signaali on yhdistetty.

Signaalin laadun varmistamiseksi ja virtahäviön estämiseksi on suositeltavaa käyttää mahdollisimman lyhyitä kaapeleita.

Teollisuuskoneisiin tarkoitetuissa lineaarisissa LINAK-karamoottoriratkaisuissa käytetään usein Deutsch DT- tai AMP Superseal -liittimiä. Nämä karamoottoriliittimet on suunniteltu ankariin olosuhteisiin, ja niiden piistä valmistetun takajohdon ja liittymätiivisteiden ansiosta ne kestävät äärimmäisiä lämpötiloja sekä haitallisia paine- ja kosteusolosuhteita.

Korkean IP-luokituksen (Ingress Protection) saamiseksi on tehtävä varotoimenpiteitä ja suunniteltava laitteistoon liitettävät kaapelit siten, että niiden päät pysyvät suljetussa ja suojatussa kohdassa.

IP69K-luokituksen vaatimusten täyttämiseksi karamoottorin kaapelin päässä on aina oltava valukuori, jotta vesi ei pääsisi räiskymään liittimeen, josta se voisi päästä karamoottorin sisälle.

Kun päätät, millaisella kaapelilla karamoottori yhdistetään laitteistoon, muista aina selvittää kaapelin vaatimukset, suojata kaapeli ja varoa taivuttamasta sitä. 

Jos sinulla on jotakin kysyttävää teollisuuskäyttöön tarkoitettujen sähkökäyttöisten lineaaristen karamoottoreiden kaapeleista ja liittimistä, ota yhteyttä paikalliseen LINAK-tytäryhtiöön.

Haluatko kysyä jotakin sähkökäyttöisestä karamoottoritekniikasta?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Tilaa LINAKin uutiskirje

Seuraa karamoottoriteknologian kehitystä sekä sitä, miten tämänhetkiset megatrendit vaikuttavat siihen ja miten se vastaa tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin.