Ota yhteyttä meihin
Referenssi

Optimaalinen työnkulku yksilöllisen työskentelykorkeuden avulla

Danfossin Tanskassa sijaitsevassa taajuusmuuntajien tuotantolaitoksessa työntekijät työskentelevät aina optimaalisella korkeudella.

Optimaalinen työnkulku

Danfoss sijaitsee Nordborgissa Alsin saarella Tanskassa. Mads Clausen perusti Danfoss Groupin vuonna 1933, ja nykyään se työllistää noin 24 000 henkilöä ympäri maailmaa. Kattavan modernisoinnin jälkeen uusi taajuusmuuttajien tuotantotila on nyt otettu käyttöön yhdessä yrityksen ensimmäisistä tuotantohalleista.

Koko laitos suunniteltiin ja rakennettiin alusta alkaen uusiksi. Täysin automatisoidut liukuhihnajärjestelmät kuljettavat puolivalmiita komponentteja yksittäisiin työpisteisiin. Jotta työpisteiden ergonomia olisi paras mahdollinen, ne optimoitiin sähköisten nostopilarien avulla työntekijöille sopiviksi.

Taajuusmuuttajien tuotannossa käytettävän kuljetinjärjestelmän kehitti Gebhardt Fördertechnik, ja sen pituus on yhteensä 1 000 metriä. Gebhardt tarjoaa kuljetus- ja kokoonpanojärjestelmiin sekä varastointi-, lajittelu- ja jakeluteknologiaan liittyviä tuotteita ja palveluita.

Tiivis yhteistyö asiakkaan kanssa on tärkeää yritykselle, jonka kotipaikka on Saksan Sinsheimissa. Tehdessään tiiviisti yhteistyötä Danfossin kanssa yritys sai ajatuksen siitä, että työpisteet voisi säätää sähköisesti  LINAKin nostopilareilla.

Yksittäiset solut, joissa taajuusmuuttajiin lisätään komponentteja, on liitetty liukuhihnajärjestelmään suoraan kytkimellä. Solusaarekkeen korkeuden tulee olla samalla korkeudella kun taajuusmuuttajaa siirretään.

Heti kun työntekijä aloittaa työn, hänen työpisteensä sovitetaan korkeussuunnassa puolivalmiin taajuusmuuttajan kanssa siten, että työskentelyasento on selälle sopiva.

"Työpaikkojen ergonomian parantaminen on nyt selkeä trendi", Gebhardt Fördertechnikin osastopäällikkö Emil Zwick kertoo.

Teollisuudessa on tavallisesti kaksi eri vaihtoehtoa työpisteen ergonomian parantamiseksi. Toisessa työalue pysyy koko ajan samalla korkeudella, kun taas työntekijä seisoo säädettävällä saksinostinalustalla. 

Toinen mahdollisuus on säätää työalue nostopilareilla työntekijöille sopivalle korkeudelle. Jälkimmäinen vaihtoehto, jota myös Danfoss käyttää, on kuitenkin teknisesti monimutkaisempi toteuttaa.

Komponentti lähtee liikkeelle kytkimen avulla ja se siirretään valittuun työpisteeseen. Jotta työnkulusta saadaan mahdollisimman vaivaton ja nopea, työntekijän ei tarvitse huolehtia työpisteen säätämisestä oikealle korkeudelle. Kun hän kirjautuu työpisteeseen henkilökohtaisella tunnuksellaan, järjestelmä hakee hänen asetuksensa ja nostopilari siirtää tason sopivalle korkeudelle komponentin saapuessa.

Korkeussäätöön käytetään  LINAK LP3 -nostopilareita. Tämä teleskooppinen nostopilari tarjoaa 2 400 newtonin nostovoiman ja 300–600 millimetrin iskunpituuden.

Nostopilari LP3 on kompakti kolmiosainen pilari, jossa on kestävä anodisoitu alumiinipinta. Se sopii erityisesti teollisuuden työpaikoille ja työpisteisiin. Nostopilaria ohjataan kahden pilarin rinnakkaiskäytön mahdollistavalla ohjausyksiköllä. Se on tarpeen, sillä Danfoss käyttää kahta nostopilaria tuotantolinjan työpisteissä.

Niels Kampstrup, joka vastaa Danfossin tuotantoprosessista, arvioi Gebhardtin ja LINAKin ratkaisua seuraavasti: "Kun rakensimme taajuusmuuttajien tuotantolinjaa vuonna 2011, painotimme erityisesti työpisteiden ergonomian tärkeyttä."

Danfossin periaate on yksinkertainen: Kun työntekijä työskentelee optimaalisesti suunnitellussa työpisteessä, on hänen työpanoksensa myös paras mahdollinen. Se puolestaan lisää työtyytyväisyyttä, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Työympäristön ergonomiseen optimointiin liittyy aina myös työprosessien optimointi. Työskentely kahdella linjalla on hyvä esimerkki tästä. 

Danfossin työntekijät työskentelevät kahden komponenttilinjan välissä, joista kumpikin vastaanottaa komponentteja. Muutos työssä vasemmalta oikealle on ergonomisesti järkevää ja samalla ihanteellista tuotantoprosessin kannalta, sillä kun yksi komponentti on valmis ja matkalla päälinjalle, voi työntekijä työskennellä toisella puolella.

Tuotantolinjan ja nostopilarin välinen kommunikaatio on täysin automaattinen ja tuotannon materiaalivirta on linkitetty suoraan työasemien ohjaukseen.

Emil Zwick Gebhardt Fördertechnik GmbH -yrityksestä on varma, että työpisteiden ergonominen optimointi yleistyy entisestään tulevaisuudessa erityisesti teollisessa tuotannossa. LINAKin tuotteet auttavat löytämään oikeat ratkaisut. 

Lue lisää  LINAKin ratkaisuista tuotannon ergonomian parantamiseksi.

 

 

 

LINAKin 6 vinkkiä työpäivän ergonomian parantamiseen play-icon

LINAKin 6 vinkkiä työpäivän ergonomian parantamiseen

Tiedostot

ACC-tuote-esite

Katso tuotteen tiedot verkkolehdestä tai lataa PDF-tiedosto

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.