Ota yhteyttä meihin

Tarina tähän mennessä

Kaikki alkoi pyörätuoliin joutuneesta ystävästä.

Tietoa LINAKista

Vuonna 1976 vastavalmistunut koneinsinööri Bent Jensen siirtyi isoisänsä perustaman Christian Jensen & Sons -perheyrityksen johtoon. Yrityksen toimintaa ei ollut kehitetty juurikaan siitä, kun se perustettiin vuonna 1907. Tuotannon painopiste oli edelleen maataloustarvikkeissa eli hihna- ja kiilahihnavälityksissä, myllyissä ja ahjoissa.

Bent Jensen ei nähnyt alalla tulevaisuutta, joten hän otti tehtävänsä vastaan vastahakoisesti. Jensen ja hänen vaimonsa Lene päättivät kuitenkin antaa itselleen viisi vuotta aikaa kehittää uusi ja parempi liikeidea.

Eräänä päivänä Bent Jensen sai idean keskustellessaan opiskeluaikaisen ystävänsä kanssa. Ystävällä oli liikuntavamma, ja yhdessä he kehittivät uudenlaisen tavan säätää pyörätuolia. Näin sai alkunsa sähkökäyttöinen lineaarinen karamoottori!

Bent Jensen ihastui ideaan niin, että päätti jatkaa sen kehittämistä. Ensimmäinen prototyyppi valmistui alle vuodessa: vuonna 1979. Kun Jensen sai ensimmäisen suuren tilauksen, 2 000 yksikköä rehunkorjuukoneisiin, hän ei enää palannut vanhaan.

Vuonna 1984 yritys vaihtoi nimekseen LINAK, joka on lyhenne karamoottorin tanskankielisestä nimestä ”lineær aktuator”. LINAK löytää yhä edelleen uusia käyttökohteita sähkökäyttöisille lineaarisille karamoottoreille.

1907
Christian Jensen perustaa konepajan.
Seppä Christian Jensen perustaa työpajan Tanskan Nordborgiin. Paja kasvaa seitsemän työntekijän yritykseksi, joka rakentaa kaikenlaisia työkaluja ja apuvälineitä lähinnä maatalouskäyttöön.

1976
Christian Jensenin pojanpoika, Bent Jensen, ottaa yrityksen ohjat käsiinsä.
Toimitusjohtaja Bent Jensen ryhtyy johtamaan yritystä, joka valmistaa nyt pääasiassa hihna- ja kiilahihnavälityksiä, myllyjä ja ahjoja. Nuorella vastavalmistuneella konetekniikaninsinöörillä on kuitenkin kunnianhimoa, joten hän antaa itselleen viisi vuotta aikaa kehittää uusi liikeidea, joka kantaisi pitkälle tulevaisuuteen.

1979
Ensimmäisen sähkökäyttöisen karamoottorin kehittäminen
Työskenneltyään projektin parissa vuoden Bent Jensen kehittää ensimmäisen sähkökäyttöisen lineaarisen karamoottorin, LA30:n. Se on suunniteltu parantamaan erityisesti erilaisten maatalouskoneiden toimintaa.

1982
Ensimmäinen suuri karamoottoritilaus
Yritys on tähän saakka toimittanut pieniä määriä karamoottoreita tanskalaisille pienasiakkaille, mutta nyt se saa ensimmäisen suuren LA30-tilauksen: Taarup Maskinfabrik (nykyiseltä nimeltään Kverneland Group) tilaa 2 000 karamoottoria maatalouskoneisiinsa.

1984
Yrityksen uudeksi nimeksi tulee LINAK®
Omistaja Bent Jensen päättää antaa kasvavan yrityksen uudeksi nimeksi LINAK – lyhenne tanskankielisistä sanoista ”lineær aktuator” (lineaarinen karamoottori) – koska se kuvaa paremmin yrityksen uutta painopistealuetta.

1985
LINAKin ensimmäinen tytäryhtiö Tanskan ulkopuolella
Tehtyään muutaman vuoden yhteistyötä ruotsalaisen tukkumyyjän kanssa Bent Jensen päättää avata Tukholmaan LINAK Scandinavia AB:n.

1988
Elektroniikka mukaan valikoimaan
Elektroniikan aikakausi alkaa, kun LINAK avaa ensimmäisen elektroniikkaosastonsa. Sen päätehtävänä on kehittää ohjausyksiköitä sairaalasänkyjen karamoottorijärjestelmiin.

1990
Täydellinen karamoottorijärjestelmä sairaaloille ja terveydenhuoltoon
LINAK esittelee ensimmäistä kertaa täydellisen karamoottorijärjestelmän terveydenhuollon käyttökohteisiin. Järjestelmän osat ovat ohjausyksikkö CB10, karamoottorit LA32 ja LA28 sekä käsiohjain. Järjestelmään saa lisävarusteena akkuvarmistuksen, ja se vie sairaalasängyt aivan uudelle tasolle.
Liiketoiminta laajenee ja uusien tytäryhtiöiden tarve kasvaa. Iso-Britannia ja Tanska saavat omat myyntitoimistonsa ja Saksan-toimisto avataan 1. marraskuuta.

1993
LINAK esittelee ensimmäisen ohjelmistoa käyttävän ohjausyksikkönsä.
Ohjelmistoa käyttävä ohjausyksikkö CB10 lanseerataan. Versiot: CB10M, CB10P ja CB10MP tulevat markkinoille.
Myöhemmin lanseerataan pienikokoinen karamoottori LA12.
Kaksi uutta tytäryhtiötä perustetaan: LINAK Benelux huhtikuussa ja LINAK Australia joulukuussa.

1994
LINAK US perustetaan
LINAK avaa tytäryhtiön Kentuckyn Louisvillessä vahvistaakseen jalansijaansa Yhdysvalloissa. Yhtiön ensimmäinen tehtävä on luoda myyntiverkosto.

1995
Ensimmäinen JUMBO®-karamoottoriratkaisu esitellään
LINAK esittelee potilasnostimiin kehittämänsä JUMBO™-karamoottoriratkaisun.
Alankomaihin perustetaan LINAK Netherlands, ja heinäkuussa seuraa Ranskan LINAK France, jonka tarkoituksena on palvella etenkin terveydenhuoltoalan laitevalmistajia.

1996
Suomesta tulee ovi idän suuntaan
LINAK OY avaa toimisto- ja varastotiloja Vantaalla. Tytäryhtiön tarkoituksena on palvella Suomea ja myöhemmin myös potentiaalisia markkinoita Baltian maissa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.
Lineaarinen karamoottori LA31 ja ohjausyksikkö CB9 julkistetaan. Ne asettavat täysin uudenlaiset vaatimukset meluttomuudelle.

1997
Uusi LA34-malli tuottaa voimakasta liikettä erittäin hiljaisesti
LINAK lanseeraa LA34-karamoottorin, joka parantaa potilasnostimien ja muiden sairaalalaitteiden toimintaa. Tuote asettaa uudet standardit kestävyydelle ja melutasolle ja sisältää useita uusia turvatoimintoja.
Helmikuussa perustetaan LINAK Malaysia, joka on yhtiön ensimmäinen toimisto Kaukoidässä.
Syyskuussa LINAK Norway avataan Norjan Drammenissa.

1998
Uudenlaiset karamoottorit työpöytiin
DL1-nostopilarin lanseerauksen myötä syntyy ensimmäinen kaikenkattava karamoottorijärjestelmä työpöytiin.

1999
Ensimmäinen tuotantolaitos Tanskan ulkopuolella
Yhdysvaltain markkinoiden nopean kasvun vuoksi LINAK avaa tuotantolaitoksen Kentuckyn Louisvillessä.
Heinäkuussa LINAK Italia avataan Milanon eteläpuolella.

2000
LINAK saa kuninkaallisen kunniamerkin
Kesäkuussa LINAK saa kuningas Fredrik IX:n myöntämän kunniamerkin useita vuosia peräkkäin kasvaneesta viennistä ja huomattavasta menestyksestä haastavilla markkinoilla.
LINAKille annetaan myös Tanskan suurimman ammattiliiton, SID:n, myöntämä arvostettu Vuoden työpaikka -palkinto.
LINAK perustaa kolme uutta tytäryhtiötä. Ne sijaitsevat Espanjan Barcelonassa, Puolan Krakovassa ja Uuden-Seelannin Aucklandissa.

2001
Vuoden gaselli
Tanskan johtava talousalan päivälehti Børsen nimeää LINAKin ”Vuoden gaselliksi”.
Uusia tuotteita lanseerataan, kuten pöydänjalkaan integroitava DB1-nostopilarimoottori ja terveydenhuollon laitteisiin suunniteltu FS2-jalkaohjain.

2002
LINAKin ensimmäinen erikoistunut liiketoimintasegmentti perustetaan
Aktiviteetit säädettäviä työpöytiä varten käynnistyy, ja sen seurauksena perustetaan ensimmäinen erikoistunut liiketoimintayksikkömme DESKLINE®.
DESKLINE julkistaa uuden DESKPOWER™-järjestelmän, johon kuuluvat nostomoottorit DL4 ja DB4, ohjausyksikkö CBD4 sekä ohjain DPA. Järjestelmä asettaa uudet vaatimukset hiljaiselle ja nopealle liikkeelle kaikilla kuormilla iskunpituudesta riippumatta. DL4-nostopilari on myös saatavana kaikissa RAL-väreissä.
Syyskuussa LINAK perustaa tytäryhtiön Sveitsin Zürichiin.

2003
LINAK tehostaa toimintaansa Japanissa
LINAK perustaa itsenäisen tytäryhtiön Japaniin tehtyään kymmenen vuotta yhteistyötä japanilaisten tukkukauppiaiden kanssa.
LINAK TWINDRIVE® -sänkymoottori esitellään. Se tekee kotisänkyjen liikkeestä entistä tasaisempaa sekä käyttäjän kannalta miellyttävämpää.

2004
LINAK US laajentaa pysyäkseen markkinoiden vauhdissa
LINAK US rakentaa Kentuckyn Louisvillen-tehtaaseensa 7 000 m² lisätilaa. Laitoksen koko yli kaksinkertaistetaan, jotta se pysyy mukana kysynnän kasvuvauhdissa.
DESKLINE® esittelee kuusi uutta tuotetta. Yksi näistä on DP1C, muistipaikallinen pöytäohjain.
Kiinaan ja Tšekin tasavaltaan perustetaan myyntitoimistot.

2005
Tervetuloa, OpenBus™ – ja Brasilian-toimisto
LINAK kehittää ja esittelee OpenBus™-järjestelmän parantamaan ratkaisujen joustavuutta, lisäämään toimintoja ja tuomaan kehittyneitä liiketoimintoja terveydenhuollon käyttökohteisiin.
TECHLINE® julkistaa tehokkaan LA36-karamoottorin.
LINAK avaa toimiston Brasilian São Paolossa.

2006
LINAK aloittaa valmistuksen Kiinassa
Ensimmäiset karamoottorit (LA27) lähtevät Kiinan Shenzhenissä sijaitsevalta konsernin upouudelta tehtaalta.
Toukokuussa avataan toimisto Turkissa.
MEDLINE® & CARELINE® julkistaa CB20:n, joka on ensimmäinen OpenBus-väyläohjausta käyttävä ohjausyksikkö.

2008
Valmistus alkaa Slovakiassa
LINAK avaa tammikuussa neljännen tehtaansa. Se sijaitsee Slovakian Prešovissa.

2010
LINAK panostaa ympäristöasioihin
LINAK julkistaa suunnitelmansa rakentaa aurinkopaneelipuiston aurinkoa seuraavilla karamoottorijärjestelmillä, jonka tavoitteena on edistää ympäristötietoisuutta, minimoida yrityksen hiilijalanjälki ja säästää energiaa.
LINAK julkistaa ZERO™-teknologian, joka pienentää valmiustilan virrankulutuksen 1–2 watista 0,1 wattiin

2011
Uusi tytäryhtiö perustetaan Venäjälle
LINAK avaa kesällä tytäryhtiön Venäjälle.

2012
Karamoottoriratkaisu aurinkopaneelien ohjaukseen esitellään
LINAK TECHLINE® esittelee LA37-karamoottorin, joka on suunniteltu ulkokohteisiin, kuten aurinkovoimaloihin.
LINAK perustaa toukokuussa tytäryhtiön Etelä-Korean Souliin.

2013
Nostopilarien turvatoiminto esitellään
DESKLINE® lanseeraa PIEZO™-törmäyksenestoratkaisun suojaamaan toimistokalusteita.
LINAK avaa toimiston Itävallan Brunn am Gebirgessä.

2014
LINAK panostaa entistä voimakkaammin ilmastonmuutoksen torjuntaan
LINAK asentaa Tanskan-pääkonttoriinsa 2 800 uutta aurinkopaneelia ja kasvattaa näin vihreän energian määrän 16 prosenttiin kokonaiskulutuksesta. LINAK tiedottaa suunnitelmistaan tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä.
LINAK siirtyy suurempaan tuotantolaitokseen Slovakian Prešovissa ja DESKLINE® esittelee LINAK Desk Control™ -ohjelmiston, joka yhdistää tietokoneen työpöytään ja muistuttaa käyttäjää istumisesta ja seisomisesta.
Kuningatar Margareeta II aateloi yrityksen perustajan, Bent Jensenin.

2015
Kick & Click™ sekä upouusi ohjausyksikköalusta julkistetaan
LINAK esittelee Kick & Click™ -kiinnitysjärjestelmän pöytälevyihin. Se puolittaa korkeussäädettävien pöytien kokoamiseen tavallisesti kuluvan ajan.
Upouusi terveydenhuollon käyttökohteisiin suunniteltu ohjausyksikköalusta (CA- ja CO-sarjat) lanseerataan. Se helpottaa logistiikkaa, on maailmanlaajuisesti hyväksyttyjen standardien mukainen ja tekee yrityksen järjestelmistä yleisesti entistä helpompia integroida ja käyttää.
LINAK toivottaa 2 000. työntekijänsä tervetulleeksi.

2017
Pääkonttorin Round II -rakennus avataan
LINAKin Tanskan Guderupissa sijaitsevan pääkonttorin alueella vihitään käyttöön toinen pyöreä rakennus. Round II -rakennus vastaa kasvavaan tuotantotilojen ja teollisuusautomaation tarpeeseen sekä eri konsernitoimintojen vilkastumiseen.

2018
Tuotantoa laajennetaan Slovakiassa ja Yhdysvalloissa
LINAK avaa Louisvillessä, Kentuckyssa sijaitsevan uuden tehdaslaajennuksen. Myöhemmin samana vuonna Slovakian Prešovissa aloitetaan suuri tehdaslaajennus.

2019
Ensimmäinen LINAK®-karamoottori täyttää 40 vuotta
LINAKin perustaja ja omistaja Bent Jensen on vaimonsa Lene Jensenin kanssa luonut 40 vuoden aikana yli 2 400 työpaikkaa. He ovat pitäneet yrityksen kasvussa, panostaneet innovointiin ja tehneet LINAKista yhden Tanskan parhaiten johdetuista yrityksistä.

Marraskuussa Bent Jensen saa EY Entrepreneur of the Year -komitealta vuoden 2019 kunniapalkinnon työpaikkojen luonnista ja väsymättömästä kamppailusta tanskalaisten perheyritysten puolesta.