Ota yhteyttä meihin
Teknologia & trendit

Onko työ ja vapaa-aika mahdollista pitää tasapainossa?

Miten varmistat, että voit töistä palattuasi keskittyä sataprosenttisesti perheeseesi? Vai tarvitseeko tätä enää edes kysyä nyt, kun yhä useammat työskentelevät kotoa käsin? Työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino on nykyisin kaikkien huulilla, ja tässä artikkelissa LINAK kertoo oman kantansa trendiin.

Nainen kotitoimistossa

On ensinnäkin muistettava, että työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino on hyvin yksilöllistä – se, mikä on sinulle tasapainoa, voi tarkoittaa työkaverillesi epätasapainoa. Perinteisesti työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino on määritelty ajatellen yksityiselämän ja työn tärkeysjärjestystä sekä sitä, missä määrin työ on läsnä kotona.

Viime vuosina työn ja vapaa-ajan välisestä tasapainosta on puhuttu paljon. Nykyteknologian ansiosta ihmiset voivat entistä helpommin olla ”aina” töissä, ja tämä on hämärtänyt työn ja vapaa-ajan välistä rajaa. Etätyöskentely kotona on yleistynyt, ja tällä on ollut monien kohdalla myönteinen vaikutus työn ja vapaa-ajan väliseen tasapainoon.

 

Onko työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino pelkkä haavekuva?

Tanskalainen filosofi ja liikemies Morten Albæk julkaisi vuonna 2018 kirjan "One Life: How we forgot to live meaningful lives", jossa hän korosti tasapainon löytämisen hankaluutta. Albækin mukaan on harhakuva haaveilla niin sanotusta työn ja vapaa-ajan välisestä tasapainosta ja ajatella, että voisimme jakaa itsemme työminään, vapaa-ajanminään ja kotiminään. Albæk toteaa, että meillä on vain yksi minä ja yksi elämä sekä vain tietty määrä aikaa – riippumatta siitä, miten sen käytämme. Hänen mukaansa työn ja vapaa-ajan välisessä tasapainossa on kyse ainoastaan rooliemme yhdistämisestä ja sen hyväksymisestä, että eri rooleihin liittyvät tekijät vaikuttavat myös muihin.

Ihmisten eri roolit sulautuvat toisiinsa
 

Hän saattaa olla oikeassa, mutta Gartnerin tekemästä tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että Yhdysvalloissa työntekijät arvostavat nykyisin enemmän työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa kuin työnantajan tarjoamia terveysvakuutuksia. Itse asiassa 72 % työntekijöistä pitää työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa erittäin tärkeänä uutta työpaikkaa etsiessään. Tämän pitäisi olla herätyskutsu niille yrityksille, joissa ajatellaan, että hyvä terveydenhuoltopaketti riittää työntekijöiden säilyttämiseen.

 

Työn ja yksityiselämän välisen tasapainon vaikutus

Työn ja yksityiselämän välisestä tasapainosta puhuttaessa on otettava huomioon monia tekijöitä. Ensinnäkin hybridityöpaikan joustavuus voi olla elintärkeää. 73 % yhdysvaltalaisista etätyöntekijöistä ilmoittaa, että työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino on parempi kotona kuin toimistossa työskenneltäessä. Päällimmäiseksi syyksi he ilmoittavat perheen kanssa vietetyn ajan lisääntymisen. Lisäksi he kertovat, että etätyö kotona auttaa heitä pitämään työn ja yksityiselämän entistä paremmin tasapainossa. He tuntevat olevansa tuottavampia esimerkiksi siksi, että keskeytyksiä tulee vähemmän, keskittymiseen jää enemmän aikaa ja työympäristö on hiljaisempi.

Toinen tärkeä tekijä työn ja vapaa-ajan välisessä tasapainossa on terveellinen työskentely. Työn ja vapaa-ajan välinen epätasapaino ja pitkät työajat voivat vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Myös työergonomia on muistettava. Jos työskentelyasennot aiheuttavat kipuja, kivut todennäköisesti vaikuttavat myös yksityiselämään. Muista käyttää kehoasi oikein äläkä rasita sitä liikaa – tai jätä sitä täysin käyttämättä. Toimistotyöntekijöille korkeussäädettävät työpöydät ovat erittäin tärkeitä, työskentelivätpä he sitten kotona tai toimistolla.

Korkeussäädettävä työpöytä kotitoimistossa
 

Työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino eri maissa

Työn ja vapaa-ajan väliseen tasapainoon liittyvät kokemukset vaihtelevat suuresti eri maissa. Hollantilaiset ovat todellisia työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon mestareita: heidän tuloksensa OECD:n paremman elämän indeksissä (Better Life Index) on hämmästyttävät 9,5/10. Italia on listalla seuraavana ja Tanska kolmantena tuloksella 9/10. Yhdysvaltalaisista puolestaan 60 % ilmoittaa työn ja vapaa-ajan välisen tasapainonsa olevan huono, ja päällimmäisenä syynä tähän on, että työ- ja yksityiselämän välillä ei ole rajaa. Yhdysvaltojen sijoitus onkin 12. huonoin kaikista indeksin kattamista maista.

 

Hyvän työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon saavuttaminen

Kuten alussa jo totesimme, voi olla hankalaa – tai jopa mahdotonta – jakaa itsensä työminään ja kotiminään, ja on selvää, että hankaluus riippuu myös siitä, minkätyyppistä työtä tekee. On kuitenkin joitakin asioita, joita voimme tehdä elämän pitämiseksi tasapainossa.

  • Aivan aluksi on hyväksyttävä, että kaikkea ei voi saavuttaa kerralla. On tehtävä valintoja, jotta arki pysyisi tasapainossa. 
  • Voit keskustella esimiehesi ja työkavereittesi kanssa, jotta voisitte sovittaa odotuksenne yhteen. Aseta rajat sille, milloin työskentelet ja milloin et. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sähköposteihin tai puheluihin vastaamisen rajoittamista työajan ulkopuolella, lomalla tai sairauslomalla. 
  • Jos sinulla on elämänkumppani, on tärkeää keskustella hänen kanssaan siitä, miten arki järjestetään kummankin työn ja voimavarojen mukaan. Olisi hyvä löytää kumpaakin tyydyttävä ratkaisu. Näin voitte löytää hyvät rutiinit arkisten ongelmien ratkaisemiseen yhdessä. 
  • Varaa aikaa itsellesi ja harrastuksillesi.
  • Varmista, että nukut riittävästi. 
  • Jos työskentelet kotitoimistossa, pidä se erillään muusta kodista, jotta voisit ”lähteä töistä”, vaikka oletkin kotona. 
  • Muista myös järjestää toimisto niin, että tunnet siellä olosi rennoksi ja mukavaksi, ja niin, että voit vaihtaa työskentelyasentoa päivän aikana. Lue lisää terveyden merkityksestä työssä täältä
Paranna tuottavuuttasi työskennellessäsi play-icon

Paranna tuottavuuttasi työskennellessäsi

Liikkuminen on elämistä play-icon

Liikkuminen on elämistä

LINAKin 6 vinkkiä työpäivän ergonomian parantamiseen play-icon

LINAKin 6 vinkkiä työpäivän ergonomian parantamiseen

Säännöllinenkään liikunta ei riitä play-icon

Säännöllinenkään liikunta ei riitä

Tiedostot

MOVE – miksi korkeussäädettävät pöydät parantavat työtehoa

Sähköisesti korkeussäädettävät pöydät vähentävät sairauspoissaoloja ja modernisoivat toimiston. Ne ovat houkutteleva sijoitus sekä työnantajien että työntekijöiden näkökulmasta.

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä