Ota yhteyttä meihin
Referenssi

Karamoottorikäyttöiset aurinkosuojat – kestävä ratkaisu

Etelä-Tanskassa Odensessa toimiva Syddansk Universitet -yliopisto (SDU) asennutti vuonna 2000 LINAK-karamoottoreita hyödyntävän sähkökäyttöisen aurinkosuojaratkaisun. Ratkaisu on käytössä edelleen ja varmistaa päivittäin, ettei aurinko häiritse opetusta ja opiskelua.

SDU
Odensessa toimivan SDU:n kampuksella on useita rakennuksia, joista monilla on omaleimainen ruosteenvärinen julkisivu. Rakennusten ikkunoissa on niin ikään ruosteenväriset säädettävät ikkunaluukut, jotka suojaavat auringolta. Tämä sähkökäyttöinen aurinkosuojaratkaisu kehitettiin yli 20 vuotta sitten ja on edelleen jatkuvassa käytössä. Rakennuksissa säädetään joka päivä 200–250 ikkunaluukkua kahden rinnakkaisen LA32-karamoottorin ja LINAK®-ohjausyksikön avulla. SDU:n teknisen tuen jaostopäällikkö Lars Tiedemann vastaa luukuista ja on ollut tähän asti erittäin tyytyväinen ratkaisuun.

Ikkunaluukkujen toimintatapa
Kaikkia ikkunaluukkuja voidaan käyttää sekä manuaalisesti että automaattisesti. Tiedemannin sanoin: 
”Kaikkien huoneiden ikkunanpielessä on kytkin, jonka avulla ikkunaluukkuja voidaan laskea tai nostaa. Luukkuja voidaan tarvittaessa hallita myös keskitetysti pääkytkimellä. Olemme esimerkiksi asettaneet luukut sulkeutumaan automaattisesti iltaisin.” 

Tiedemannin mukaan myös turvallisuus on erittäin tärkeä tekijä ratkaisussa: 
”Tuulen ja sään seurannalla varmistetaan, että luukut sulkeutuvat automaattisesti, jos sää on liian tuulinen. Ratkaisuun sisältyy myös akkuvarmistus niille ikkunoille, jotka toimivat tarvittaessa pelastusteinä. Akuilla varmistetaan, että luukut voidaan avata esimerkiksi sähkökatkoksen aikana” Tiedemann kertoo. 

SDU
 
Pitkäaikainen ratkaisu
Vaikka ratkaisun suunnittelusta on kulunut jo 20 vuotta, se toimii tehokkaasti vielä nykypäivänäkin, joskin siihen on tehty pieniä muutoksia ajan kuluessa. Esimerkiksi karoja ei ollut alun perin suojattu, joten niillä oli tapana rikkoutua. Ongelma ratkaistiin kehittämällä älykäs suoja, joka voidaan tarvittaessa vaihtaa. 

Kaikki ikkunaluukut, saranat ja karamoottorit tarkastetaan kerran vuodessa murskautumisvaaran välttämiseksi. Samalla jotkin vanhimmista karamoottoreista vaihdetaan uusiin, jos ne eivät enää toimi. Kuten Tiedemann itse toteaa: 
”Pyrimme pitämään tilanteen hallinnassamme. Kustannuksilta ei voi koskaan välttyä, niin se vain on. Olemme kuitenkin erittäin tyytyväisiä ratkaisuun eikä suunnitelmissamme ole sen vaihtamista tai muuttamista.” 
 

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä