Referenssi

Sähkökäyttöinen liike parantaa veneiden mukavuustasoa

Mukavuus ja ergonomia ovat tärkeitä lähtökohtia monessa työssä ja monella elämänalueella. Myös veneissä, jossa mukavuutta ja ergonomiaa voi parantaa sähkökäyttöisten karamoottorien avulla.

Moderneja huviveneitä pidetään ylellisyyden huipentumana. Ranskalaiseen Beneteau-konserniin kuuluvan Prestige-merkin veneissä mukavuus on viety erityisen korkealle tasolle. Viihtyisyydestä voi kiittää muun muassa LINAKin® sähkökäyttöisiä karamoottoreita. 

Veneiden mukavuustasoa voi parantaa monenlaisilla sähköisillä säädöillä: Luukut ja ikkunat voi avata ja sulkea sekä pöydät ja sohvat säätää oikealle korkeudelle sähkökäyttöisten karamoottorien avulla.

Prestige käyttää LINAK®-karamoottoreita lukuisissa veneidensä sovelluksissa. Esimerkiksi moottoriluukku aukeaa karamoottorin avulla. Toinen esimerkki on yhteysveneen säilytystila, jonka omistaja voi avata ja sulkea yhdellä napin painalluksella. Luukun koko riippuu veneen koosta. Kahdella LA36-karamoottorilla saa riittävästi voimaa raskaidenkin luukkujen ja ovien aukaisemiseen.

IC tuo karamoottoreihin hyödyllisiä lisätoimintoja
Prestige käyttää karamoottoreita, joissa on integroitu ohjainelektroniikka (IC). Ne helpottavat rinnakkaisen liikkeen toteuttamista sekä tarkkaa hallintaa ja asemointia. Karamoottoreita on helppo konfiguroida ja säätää. Integroitu ohjain on kuitenkin vain yksi ominaisuus. Toinen on vähintään yhtä tärkeä.

”Veneissämme käytettävien karamoottorien täytyy olla äärimmäisen voimakkaita ja kestäviä”, Beneteau-konsernin sisäänostaja Kelvin Cathelot sanoo. Karamoottorit altistuvat merivedelle, auringolle, tuulelle ja tärinälle, ja niiden on toimittava täydellisesti myös näissä haastavissa olosuhteissa.  

”Asiakkaamme edellyttävät huippulaatua. Meillä ei ole varaa tinkiä mistään”, Cathelot toteaa. 

Sähkökäyttöinen liike parantaa jahtien mukavuustasoa
 

Ruostumaton teräs kestää vaativissa olosuhteissa
Beneteau-konsernin veneisiin käytettyihin karamoottoreihin on valittu ruostumattomasta teräksestä valmistettuja optioita, jotta ne kestäisivät ankarissa olosuhteissa. LINAK tarjoaa haasteelliseen merivesiympäristöön erilaisia karanpäitä, takakiinnikkeitä sekä sisä ja ulkoputkia ruostumattomasta teräksestä. Ne auttavat karamoottoreita kestämään meriveden ja auringon suoria vaikutuksia vuosien ajan. Sitä tarvitaan erityisesti kansiluukuissa ja uimatasoissa. Optiona valittavissa on AISI 304- ja AISI 316 -laatuisia metalliseoksia. 

Testattu kestämään meriympäristöä
Myös LINAK-karamoottorien perusversiot ovat erityisen kestäviä. Karamoottori LA36 täyttää vankan alumiinikotelonsa ansiosta suojausluokan IP66 vaatimukset ja staattisesti suojausluokan IP69K vaatimukset. 

LINAK®-karamoottorit testataan perusteellisesti LINAKin testikeskuksessa Tanskassa, jossa niiden on läpäistävä lukuisia kokeita. Yksi esimerkki on lämpötilatesti, jossa karamoottori altistetaan toistuville lämpötilavaihteluille yli sadan asteen lämmöstä miinus 30 asteeseen. Karamoottorin pitää toimia moitteetta myös testin jälkeen. LA36 täyttää huviveneitä koskevan eurooppalaisen EY-direktiivin 94/25/EY ja lukuisten muiden standardien vaatimukset. 

Sähkökäyttöinen liike parantaa jahtien mukavuustasoa

Koneluukun ja yhteysveneen säilytystilan luukun avaamiseen käytettyjen karamoottorien lisäksi Beneteau-konserni hyödyntää LINAK®-nostopilareita. Niillä säädetään pöytien ja työpisteiden korkeutta. 

”Sähkökäyttöisten karamoottorien tuottama mukavuus on nykyaikaisissa huviveneissä merkittävä tekijä”, Kelvin Cathelot sanoo. 

 

Kehitystyö ja innovointi jatkuvat
Integroitu ohjain ja mahdollisuus yhdistää karamoottori BUS-väyläjärjestelmään avaavat lukuisia uusia mahdollisuuksia. Monia toimintoja voi esimerkiksi ohjata älypuhelimessa olevan sovelluksen kautta. Cathelot'n mukaan digitalisaatio etenee myös venevalmistusalalla. Integroidun ohjaimen ansiosta LINAK on valmiina muutoksiin.

Tiedostot

Focus on marine

Karamoottoreistamme, pilareistamme ja ohjaimistamme voi rakentaa kaikenlaisiin veneisiin sopivat liikeratkaisut.

Haluatko kysyä jotakin sähkökäyttöisestä karamoottoritekniikasta?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.