Ota yhteyttä meihin
Karamoottorit

LA36

LINAKin valmistama erittäin voimakas lineaarinen karamoottori. Jopa 6 800 N:n työntövoima; nopeus jopa 168 mm/s. Suunniteltu toimimaan äärimmäisissä olosuhteissa. Varma valinta teollisuuden ja maatalouden käyttökohteisiin. ATEX-/IECEx-hyväksytty.

LA36

LA36-karamoottori on yksi vahvimmista ja voimakkaimmista LINAK®-karamoottoreista, ja se on suunniteltu toimimaan äärimmäisissä olosuhteissa.

LA36 on huoltovapaa tuote, jolla on pitkä käyttöikä ja korkea IP-luokitus. Sitä on saatavana myös erityispitkällä käyttöiällä.

Tämä laadukas karamoottori on voimakas vaihtoehto hydraulisille järjestelmille.

  • Enimmäistyöntövoima: 6 800 N
  • Enimmäisnopeus: 168 mm/s
  • Iskunpituus: 100 – 1 200 mm

LA36 on osa IC Integrated Controller™ -tuotevalikoimaamme, ja tarjoamme siihen kattavan valikoiman erilaisia teollisia ja liikkuviin työkoneisiin tarkoitettuja rajapintaliittymiä. Näin valmistajien on helppo integroida älykkäitä ja luotettavia säätötoimintoja olemassa oleviin ohjausjärjestelmiinsä. Yrityksesi voi valita universaalin LINAK I/O™-rajapintaliittymän, LINbus-väylän, Modbus-väylän tai jommankumman kahdesta CAN bus -protokollasta (CAN SAE J1939 tai CANopen). Lisäksi monet näistä vaihtoehdoista ovat PLUS+1-yhteensopivia.

Lue lisää IC – Integrated Controller™ -ohjauselektroniikkaa käyttävistä karamoottoreista.

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä

Tuotevaihtoehdot ja rajapintaliittymät

LA36-tuote-esite

Katso tuotteen tiedot verkkolehdestä tai lataa PDF-tiedosto

LA37, LA36 ja LA35 (MODBUS-versio) -tuote-esite

Katso tuotteen tiedot verkkolehdestä tai lataa PDF-tiedosto

LA36 Long Life -datalehti

Katso tuotteen tiedot verkkolehdestä tai lataa PDF-tiedosto

LA36-karamoottorin käyttöohje

Tässä käyttöohjeessa kuvataan, kuinka voit asentaa, käyttää ja ylläpitää LINAK LA36 -karamoottoria.

LA36 Long Life -karamoottorin käyttöohje

Tässä käyttöohjeessa kuvataan LINAK LA36 Long Life -karamoottorin asennus, käyttö ja ylläpito.

I/O™-rajapintaliittymän käyttöopas

Käyttöopas opastaa LINAK I/O-rajapintaliittymän ominaisuuksista.

ATEX-esite

Tutustu ATEX- ja IECEx-hyväksyntiin, jotka liittyvät toimintaan ympäristöissä, joissa on pölyräjähdyksen riski.

TECHLINE-tuotevalikoima

Tutustu kestäviin ja voimakkaisiin TECHLINE-tuotteisiin. Rakennettu kestämään kovaa käyttöä ja ankaria olosuhteita.

I/O™-esite

LINAKin I/O-rajapintaliittymän ennennäkemättömän joustavuuden ansiosta innovatiiviset karamoottori-ideat on entistä helpompi ja nopeampi toteuttaa.

Focus on industrial automation

Tässä esitteessä kerromme eri vaihtoehdoista, joita karamoottorijärjestelmät tarjoavat teollisuusautomaation tuottavuuden lisäämiseen.

Focus on food and beverage

LINAKin ruostumattomien karamoottoreiden avulla voidaan panostaa niin elintarviketurvallisuuteen kuin ergonomiaankin.

Focus on construction

Kun vaaditaan suorituskykyä ankarissa ja vaativissa ympäristöissä, LINAKin karamoottorit kestävät olosuhteet myös järeissä maanrakennuskoneissa.

Focus on marine

Karamoottoreistamme, pilareistamme ja ohjaimistamme voi rakentaa kaikenlaisiin veneisiin sopivat liikeratkaisut.

Focus on mobile agriculture

Tässä esitteessä kerrotaan niistä ratkaisuista ja hyödyistä, joita LINAK on tarjonnut maatalousalalle yli 25 vuoden ajan.

Focus on solar tracking

Tämä tuoteluettelo antaa yleiskuvan aurinkopaneeleihin sopivista karamoottoreista, joiden suunnittelussa LINAK on huomioinut kaikki mahdolliset haasteet.

Focus on wind turbines

Liikettä ja lisämahdollisuuksia tuuliturbiineille. LINAK on yli 15 vuoden ajan tehnyt tiivistä yhteistyötä tuulivoimateollisuuden kanssa ja kehittänyt alan käyttöön korkealaatuisia karamoottorisovelluksia.

Focus on outdoor power equipment

Tämä esite on suunnattu nurmikon ja puutarhan hoitoon tarkoitettujen moottoroitujen laitteiden valmistajille, komponenttien ja lisälaitteiden toimittajille sekä aiheeseen liittyvien palvelujen tarjoajille.

Focus on vehicles and mobility

LINAK tarjoaa liikuntarajoitteisten autoilijoiden avuksi monenlaisia pienjännitteisiä karamoottoreita. Lue tästä esitteestä, miksi LINAK on täydellinen kumppani juuri tähän tarkoitukseen.

Focus on grain handling

Lue lisää karamoottoreilla toteutetun automaation eduista viljan käsittelyssä.

Focus on wastewater treatment

Helppo valvonta ja seuranta varmistavat, että jätevesilaitokset toimivat optimaalisesti. Lue tästä esitteestä, kuinka LINAK helpottaa jäteveden käsittelyä karamoottoriratkaisuillaan.

Olen kytkenyt virransyötön karamoottoriin, joten miksi sitä ei näy Actuator Connect™ -konfigurointityökalun laiteluettelossa?

Bluetooth® Low Energy -antenni on asennettu karamoottorin alumiinikotelon sisällä olevaan ohjauspiiriin (PCB). Kotelo vaimentaa signaalia merkittävästi, joten myös signaalikaapeli on liitettävä. Signaalikaapelissa on oma johtimensa Bluetooth®-signaalin vahvistamiseen, joten jos sitä ei liitetä, Actuator Connect -konfigurointityökalun on vaikea muodostaa yhteys karamoottoriin.

CAN bus - Näin voit tarkistaa, mikä CAN bus -versio sinulla on

Tällä hetkellä LINAK® toimittaa karamoottoreita kahdella eri CAN bus -ohjelmistoversioilla: v1.x ja v3.x.

Karamoottorin version tarkistus LINAK BusLink -ohjelmistolla
Tarkista ohjelmistoversio yhdistämällä karamoottori BusLink-ohjelmistoon. Kun karamoottori on yhdistetty, avaa Connection Information -välilehti. Alla olevassa esimerkissä LA36 CAN bus -karamoottorin versio on 3.0.

Lisätietoja on CAN bus -käyttöoppaan BusLink service interface -luvussa.

BusLink-versio 3.0
 
 

Miten 1.x- ja 3.x-versiot eroavat toisistaan?
CAN bus v3.0:ssa on useita uusia toimintoja, kuten laitteisto-osoitteet, dynaaminen nopeussäätö, pehmeän käynnistyksen ja pysäytyksen komennot sekä entistä parempi yhteensopivuus (125 kbps, 250 kbps, 500 kbps ja Autobaud).
Huomaathan, että pehmeä käynnistys ja pysäytys on nyt määritettävä CAN bus -komennoksi (versiossa 3.x). Jos arvo on 0, pehmeä käynnistys ja pysäytys eivät ole käytössä. Jos arvoksi määritetään 251, järjestelmä käyttää karamoottorin tehdasasetuksia. Mikä tahansa arvo niiden väliltä määrittää nopeuden nostamiseen käytettävän ajan.

Lisätietoja on CAN bus -käyttöoppaan Communication-luvussa.

BusLink-pikaopas
Oppaassa kerrotaan, miten karamoottorin BusLink-ohjelmaa käytetään BusLink-kuvaketta klikkaamalla.
BusLink logo

Miten lineaariset karamoottorit toimivat?

Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit ovat yleinen lineaaristen karamoottoreiden tyyppi. Niissä on kolme pääkomponenttia: kara, moottori ja vaihteet. Moottori voi voimavaatimusten ja muiden valintaan vaikuttavien tekijöiden mukaisesti olla joko vaihto- tai tasavirtainen.

Kun käyttäjä lähettää moottorille signaalin ohjaimella, joka voi olla pelkkä painike, moottori muuntaa sähköenergian mekaaniseksi pyörittämällä karaan kytkettyjä vaihteita. Tämän johdosta kara pyörii ja karamutteri ja männänvarsi siirtyvät karamoottorille lähetetyn signaalin mukaisesti joko ulos- tai sisäänpäin.

Perussääntönä on, että suuri kierteiden määrä ja pieni karan nousukulma saavat aikaan hitaan liikkeen ja tavallista suuremman nostovoiman. Pienemmällä kierteiden määrällä ja suuremmalla karan nousukulmalla taas voidaan nostaa kevyempiä kuormia nopeasti.

 
Actuator Academyn logo karamoottoritekniikasta

Tutustu Actuator Academy™ -osioon
Katso, mikä tekee karamoottoreista ihanteellisia teollisuuskäyttöön, ja lue lisää niiden taustalla toimivasta teknologiasta.

Tervetuloa LINAK Actuator Academy™ -osioon

 

Minkätyyppisiä sähkökäyttöisiä lineaarisia karamoottoreita on saatavilla?

Sähkökäyttöisiä lineaarisia karamoottoreita on hyvin monentyyppisiä ja -kokoisia. Pienimmät mallit on suunniteltu pieniin ja ahtaisiin käyttökohteisiin, kuten pyörätuoleihin, kun taas suurimmilla ja voimakkaammilla malleilla voidaan siirtää hyvin painaviakin kohteita – vaikkapa pyöräkuormaajan koneluukkua. Erikokoisten ja voimaluokiltaan erilaisten sähkökäyttöisten karamoottorien lisäksi saatavilla on muotoilultaan hyvin erilaisia malleja.

Alkuperäisessä mallissa on vaihde- ja karaprofiilin ulkopuolinen moottorikotelo. Ahtaissa käyttökohteissa käytetään inline-karamoottoreita, jotta moottori voitaisiin pitää profiilin sisällä. Työpöydissä ja joissakin lääketieteellisissä laitteissa käytetään nostopilareita, joissa on inline-moottorikotelo, ja saatavilla on sekä kaksi- että kolmiosaisia vaihtoehtoja.

LINAK on jo siitä lähtien, kun sen perustaja ja toimitusjohtaja Bent Jensen kehitti ensimmäisen sähkökäyttöisen lineaarisen karamoottorinsa vuonna 1979, kehittänyt uusia karamoottoreita ja niiden taustalla toimivaa tekniikkaa eri toimialoilla käytettävien laitteiden säätötoimintojen parantamiseksi.

LINAK suunnittelee ja valmistaa monentyyppisiä lineaarisia karamoottoreita ja nostopilareita, joiden nopeudet, iskunpituudet ja voimat vaihtelevat käyttökohteiden mukaisesti. LINAK-karamoottorit – kompaktista LA20-inline-karamoottorista aina lujatekoiseen LA36:een – on kehitetty sulautumaan saumattomasti lähes mihin tahansa käyttökohteeseen.

Karamoottorien mukautusvaihtoehtoja eri käyttökohteisiin on lähes rajattomasti, mikä laajentaa LINAKin kattavaa tuotevalikoimaa vielä entisestään.

Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit LA20 inline, lyhyiden asennusmittojen LA14, pikavapautuksella varustettu LA40, vaativiin olosuhteisiin tarkoitettu LA36 sekä nostopilarit LC3 ja DL19 IC.

Mikä karamoottori on?

Lineaarinen karamoottori on laite tai kone, joka muuntaa moottorin pyörivän liikkeen lineaariseksi (ja suoraksi). Tämä voidaan tehdä joko sähkökäyttöisillä vaihto- ja tasavirtamoottoreilla, niin kuin LINAK-karamoottoreissa, tai hydrauliikan ja pneumatiikan avulla.

Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit ovat kuitenkin tavallisesti suosituin vaihtoehto käyttökohteisiin, joissa tarvitaan tarkkoja, hallittuja ja sujuvia liikkeitä. Karamoottoreita käytetään kaikenlaisissa kohteissa, joissa tarvitaan voimakkaita kallistus-, nosto-, veto- tai työntötoimintoja.

LINAKin sähkökäyttöisten lineaaristen karamoottorien liiketoiminta-alueet

Mihin karamoottoreita käytetään?

Sähkökäyttöisiä lineaarisia karamoottoreita käytetään mitä erilaisimmissa paikoissa – kodeissa ja toimistoissa, sairaaloiden eri osastoilla, tuotantolaitoksissa, maatalouskoneissa ja monissa muissa kohteissa. Sähkökäyttöiset LINAK-karamoottorit auttavat säätämään työpöytiä, keittiökalusteita, sänkyjä ja hoitotuoleja sekä sairaalasänkyjä, potilasnostimia ja leikkauspöytiä monien muiden laitteiden ohella esimerkiksi sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

Karamoottoreilla voidaan korvata teollisuudessa ja ankarissa olosuhteissa käytetyt hydrauliset ja paineilmakäyttöiset ratkaisut esimerkiksi maataloudessa, rakennusalalla ja teollisuusautomaatiolaitteissa.

LINAKin sähkökäyttöisten lineaaristen karamoottorien liiketoiminta-alueet

Miksi karamoottoria kannattaa käyttää?

Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit parantavat laitteiden suorituskykyä, ja niiden erilaisten säätömahdollisuuksien ja lisävarusteiden avulla käyttäjät voivat hallita laitteiden liikkeitä tavallista tarkemmin. Karamoottoreita voidaan säätää esimerkiksi käsiohjaimilla, jalkakytkimillä, pöytäohjaimilla, tietokoneohjelmistoilla tai mobiilisovelluksilla.

Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit eivät tarvitse letkuja, öljyä tai venttiilejä, joten niitä ei myöskään tarvitse huoltaa ja ne ovat turvallisia käyttää. Lisäksi korkealaatuiset karamoottorit testataan perusteellisesti ääriolosuhteissa. Näin varmistetaan, että karamoottori toimii kaikissa tilanteissa. Karamoottorit ja niiden lisävarusteet on myös suunniteltu helposti asennettaviksi mitä erilaisimpiin käyttökohteisiin.

Tarkkoja säätötoimintoja voidaan näin ollen lisätä vaivattomasti sinne, missä niitä tarvitaankin. Sähkökäyttöisyyden ansiosta käyttökohteisiin voidaan lisätä myös erilaisia älykkäitä ominaisuuksia, kuten CAN-väylä (LINAK-karamoottorien ohjaukseen voidaan käyttää CAN SAE J1939- tai CANopen-protokollaa). Sisäänrakennettua ohjauselektroniikkaa(IC) hyödyntävät ratkaisut tuovat käyttökohteisiin erilaisia takaisinkytkentävaihtoehtoja, virtuaalirajat, pehmeät käynnistys- ja pysäytysrampit, virtarajoitukset ja nopeudensäädön.

Käyttöiän arvioiminen

Kaikille LINAK®-tuotteille tehdään pitkäkestoiset toiminta- ja käyttöikätestit niiden laadun ja pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Nyt olemme kuitenkin vieneet tämän vielä pidemmälle. Tarjoamme nyt asiakkaillemme intensiivisten testien ja luotettavuustutkimustutkimusten pohjalta kehitetyn B10-käyttöiän laskentatyökalun LA36-karamoottorille, jotta asiakkaidemme olisi helpompi arvioida karamoottorin käyttöikä käyttökohteessaan.

Saat lisätietoja B10-käyttöiästä ja sen eduista täältä.

Mitä B10-käyttöikä tarkoittaa?
B10-käyttöikä on tilastotietojen pohjalta laskettu arvio käyttöjaksojen määrästä 90 prosentille karamoottoreista, kun niitä käytetään niiden tuote-eritelmien mukaisesti. Jäljelle jäävän 10 prosentin kohdalla arvio ei välttämättä toteudu. Jokin komponentti saattaa pettää ennen B10-käyttöiän päättymistä, joten B10-arvio ei varsinaisesti takaa mitään. B10-arvot määritellään karamoottoreille tehtyjen pitkäaikaisten testien perusteella normaalissa huoneenlämmössä 20 prosentin käyttöasteella. Kaikki LINAKin B10-käyttöikäarviot perustuvat pehmeän käynnistys- ja pysäytystekniikan käyttöön (soft start/stop) karamoottoreita hallittaessa.

Laskentatyökalun toimintaperiaate

Laskentatyökalu tarvitsee B10-käyttöiän laskemiseen seuraavat tiedot:

Kiinteä kuorma.

  • Karamoottorin enimmäiskuorma. Arvo löytyy tyyppikilven kohdasta ”Max Load” (ks. kuva).
  • Nimellisjännite. Arvo löytyy tyyppikilven kohdasta ”Power Rate”.
  • Käytetty iskunpituus on liikkeen pituus käyttökohteessa eikä siis karamoottorin koko iskunpituus.

Vaihteleva kuorma.

  • Karamoottorin enimmäiskuorma. Arvo löytyy tyyppikilven kohdasta ”Max Load” (ks. kuva).
  • Nimellisjännite. Arvo löytyy tyyppikilven kohdasta ”Power Rate”.
  • Liikkeen pituus viittaa iskunpituuteen tietyllä kuormituksella.
 
< Takaisin B10-esittelyyn

B10-laskelma kiinteän kuorman pohjalta

Tietojen käsittelyssä tapahtui virhe.

Syöte

{{lifetime.km | number: 1}} km
{{lifetime.cycles | number: 0}} käyttöjaksoa

B10-käyttöikätaulukko

chart

Mitä kiinteä kuorma tarkoittaa?

< Takaisin B10-esittelyyn

B10-laskelma vaihtelevan kuorman pohjalta

Tietojen käsittelyssä tapahtui virhe.

Syöte

{{stroke | number: 0}} mm
Iskun kokonaispituus ylitti enimmäisarvon, joten arvoksi asetettiin 1 200 mm.
{{equivalentLoad | number: 0}} N
{{lifetime.km | number: 1}} km
{{lifetime.cycles | number: 0}} käyttöjaksoa

B10-käyttöikätaulukko

chart

Mitä vaihteleva kuorma tarkoittaa?

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä