Vaativat käyttökohteet edellyttävät kestäviä karamoottoriratkaisuja. LA37-karamoottori on suunniteltu erityisesti vaativiin käyttökohteisiin ankarissa olosuhteissa, joissa tarvitaan suurta nostotehoa ja pitovoimaa.
LA37 edustaa tunnettua LINAK-laatua, joka on huoltovapaa ja jonka elinikä on pitkä.
LA37 on saatavana seuraavilla vaihtoehdoilla: IC Basic, IC Advanced, LINbus, Modbus ja Parallel sekä kaksi CAN-väyläprotokollaa, CAN SAE J1939 ja CANopen. Lisäksi monet näistä vaihtoehdoista ovat PLUS+1-yhteensopivia.
Lisätietoja sisäänrakennetusta ohjauselektroniikasta (IC).
Kytkentäkaaviot ja käyttöohjeet
Selkeiden kytkentäkaavioiden avulla LINAK LA37 -karamoottorin asennus onnistuu nopeasti.
LA37:n ominaisuudet:
Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit ovat yleinen lineaaristen karamoottoreiden tyyppi. Niissä on kolme pääkomponenttia: kara, moottori ja vaihteet. Moottori voi voimavaatimusten ja muiden valintaan vaikuttavien tekijöiden mukaisesti olla joko vaihto- tai tasavirtainen.
Kun käyttäjä lähettää moottorille signaalin ohjaimella, joka voi olla pelkkä painike, moottori muuntaa sähköenergian mekaaniseksi pyörittämällä karaan kytkettyjä vaihteita. Tämän johdosta kara pyörii ja karamutteri ja männänvarsi siirtyvät karamoottorille lähetetyn signaalin mukaisesti joko ulos- tai sisäänpäin.
Perussääntönä on, että suuri kierteiden määrä ja pieni karan nousukulma saavat aikaan hitaan liikkeen ja tavallista suuremman nostovoiman. Pienemmällä kierteiden määrällä ja suuremmalla karan nousukulmalla taas voidaan nostaa kevyempiä kuormia nopeasti.
Tutustu Actuator Academy™ -osioon
Katso, mikä tekee karamoottoreista ihanteellisia teollisuuskäyttöön, ja lue lisää niiden taustalla toimivasta teknologiasta.
Tervetuloa LINAK Actuator Academy™ -osioon
Sähkökäyttöisiä lineaarisia karamoottoreita on hyvin monentyyppisiä ja -kokoisia. Pienimmät mallit on suunniteltu pieniin ja ahtaisiin käyttökohteisiin, kuten pyörätuoleihin, kun taas suurimmilla ja voimakkaammilla malleilla voidaan siirtää hyvin painaviakin kohteita – vaikkapa pyöräkuormaajan koneluukkua. Erikokoisten ja -voimaluokiltaan sähkökäyttöisten karamoottoreiden lisäksi saatavilla on myös muotoilultaan hyvin erilaisia malleja.
Alkuperäisessä mallissa on vaihde- ja karaprofiilin ulkopuolinen moottorikotelo. Ahtaissa käyttökohteissa käytetään inline-karamoottoreita, jotta moottori voitaisiin pitää profiilin sisällä. Työpöydissä ja joissakin lääketieteellisissä laitteissa käytetään nostopilareita, joissa on inline-moottorikotelo, ja saatavilla on sekä kaksi- että kolmiosaisia vaihtoehtoja.
LINAK on jo siitä lähtien, kun sen perustaja ja toimitusjohtaja Bent Jensen kehitti ensimmäisen sähkökäyttöisen lineaarisen karamoottorinsa vuonna 1979, kehittänyt uusia karamoottoreita ja niiden taustalla toimivaa tekniikkaa eri toimialoilla käytettävien laitteiden säätötoimintojen parantamiseksi.
LINAK suunnittelee ja valmistaa monentyyppisiä lineaarisia karamoottoreita ja nostopilareita, joiden nopeudet, iskunpituudet ja tehot vaihtelevat käyttökohteiden mukaisesti. LINAK-karamoottorit – kompaktista LA20-inline-karamoottorista aina lujatekoiseen LA36:een – on kehitetty sulautumaan saumattomasti lähes mihin tahansa käyttökohteeseen.
Karamoottoreiden mukautusvaihtoehtoja eri käyttökohteisiin on lähes rajattomasti, mikä laajentaa LINAKin kattavaa tuotevalikoimaa vielä entisestään.
Lineaarinen karamoottori on laite tai kone, joka muuntaa moottorin pyörivän liikkeen lineaariseksi (ja suoraksi). Tämä voidaan tehdä joko sähkökäyttöisillä vaihto- ja tasavirtamoottoreilla tai hydrauliikan ja pneumatiikan avulla.
Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit ovat tavallisesti suosituin vaihtoehto käyttökohteisiin, joissa tarvitaan tarkkoja ja sujuvia liikkeitä. Lineaarisia karamoottoreita käytetään kaikenlaisissa kohteissa, joissa tarvitaan voimakkaita kallistus-, nosto-, veto- tai työntötoimintoja.
Lue karamoottoriratkaisujen eduista hydraulisiin järjestelmiin verrattuna.
Karamoottoreita on kaikkialla – kodeissa, toimistoissa, sairaaloissa, tehtaissa, maatiloilla ja monissa muissa paikoissa. Sähkökäyttöiset karamoottorimme tuovat liiketoimintoja kotien ja toimistojen kalusteisiin, kuten työpöytiin, keittiökalusteisiin, sänkyihin ja sohviin. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa karamoottoreilla lisätään liiketoimintoja sairaalasänkyihin, potilasnostimiin, leikkauspöytiin ja moniin muihin laitteisiin ja kalusteisiin.
Teollisuudessa ja ankarissa olosuhteissa sähkökäyttöisillä lineaarisilla karamoottoreilla voidaan korvata esimerkiksi maataloudessa, maanrakennusteollisuudessa ja teollisuusautomaatiolaitteissa käytetyt hydrauliset ja paineilmakäyttöiset ratkaisut.
Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit parantavat laitteiden tehokkuutta, ja niiden erilaisten säätömahdollisuuksien ja lisävarusteiden avulla käyttäjät voivat hallita laitteiden liiketoimintoja tavallista tarkemmin. Sähkökäyttöisiä lineaarisia karamoottoreita voidaan säätää esimerkiksi käsiohjaimilla, jalkakytkimillä, pöytäohjaimilla, tietokoneohjelmistoilla tai mobiilisovelluksilla.
Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit eivät tarvitse letkuja, öljyä tai venttiilejä, joten niitä ei myöskään tarvitse huoltaa ja ne ovat turvallisia käyttää. Lisäksi korkealaatuiset sähkökäyttöiset karamoottorit testataan perusteellisesti ääriolosuhteiden ympäristöissä. Näin varmistetaan, että karamoottori toimii kaikissa tilanteissa. Karamoottorit ja niiden lisävarusteet on myös suunniteltu helposti asennettaviksi mitä erilaisimpiin käyttökohteisiin.
Tarkkoja liiketoimintoja voidaan näin ollen lisätä vaivattomasti sinne, missä niitä tarvitaankin. Sähkökäyttöisyyden ansiosta käyttökohteisiin voidaan lisätä myös erilaisia älykkäitä ominaisuuksia, kuten CAN-väylä (LINAK-karamoottoreiden ohjaukseen voidaan käyttää CAN SAE J1939- tai CANopen-protokollaa). Sisäänrakennettua ohjauselektroniikkaa (IC) hyödyntävät ratkaisut tuovat käyttökohteisiin erilaisia takaisinkytkentävaihtoehtoja, virtuaalirajat, pehmeät käynnistys- ja pysäytysrampit, virtarajoitukset ja nopeudensäädön.
Tällä hetkellä LINAK® toimittaa karamoottoreita kahdella eri CAN bus -ohjelmistoversioilla: v1.x ja v3.x.
Karamoottorin version tarkistus LINAK BusLink -ohjelmistolla
Tarkista ohjelmistoversio yhdistämällä karamoottori BusLink-ohjelmistoon. Kun karamoottori on yhdistetty, avaa Connection Information -välilehti. Alla olevassa esimerkissä LA36 CAN bus -karamoottorin versio on 3.0.
Lisätietoja on CAN bus -käyttöoppaan BusLink service interface -luvussa.
Miten 1.x- ja 3.x-versiot eroavat toisistaan?
CAN bus v3.0:ssa on useita uusia toimintoja, kuten laitteisto-osoitteet, dynaaminen nopeussäätö, pehmeän käynnistyksen ja pysäytyksen komennot sekä entistä parempi yhteensopivuus (125 kbps, 250 kbps, 500 kbps ja Autobaud).
Huomaathan, että pehmeä käynnistys ja pysäytys on nyt määritettävä CAN bus -komennoksi (versiossa 3.x). Jos arvo on 0, pehmeä käynnistys ja pysäytys eivät ole käytössä. Jos arvoksi määritetään 251, järjestelmä käyttää karamoottorin tehdasasetuksia. Mikä tahansa arvo niiden väliltä määrittää nopeuden nostamiseen käytettävän ajan.
Lisätietoja on CAN bus -käyttöoppaan Communication-luvussa.
BusLink-pikaopas
Oppaassa kerrotaan, miten karamoottorin BusLink-ohjelmaa käytetään BusLink-kuvaketta klikkaamalla.
Rinnakkaiskäyttöisen IC™-karamoottorin lisääminen, poistaminen ja vaihtaminen karamoottorijärjestelmässä
Karamoottorin lisääminen tai poistaminen:
Karamoottorin vaihtaminen:
Lisätietoja rinnakkaiskäyttöisen IC-järjestelmän alustamisesta: Rinnakkaiskäyttöisen IC™-karamoottorijärjestelmän alustaminen.
Rinnakkaiskäyttöisen IC™-karamoottorijärjestelmän alustaminen
Järjestelmä voidaan alustaa kahdella eri tavalla:
Lisätietoja rinnakkaiskäyttöisen IC-järjestelmän vianetsinnästä: Rinnakkaiskäyttöisen IC™-karamoottorijärjestelmän vianetsintä.
Rinnakkaiskäyttöisen IC™-karamoottorijärjestelmän vianetsintä
Jos karamoottorin paikkatieto on hävinnyt, rinnakkaisjärjestelmä siirtyy palautustilaan ja alustaa itsensä. Jos järjestelmää ei voida käyttää palautustilassa, jatka vianetsintää seuraavasti:
Jos kyseessä on ylijännitteestä johtuva virhe, käynnistä järjestelmä uudelleen ja aja vastakkaiseen suuntaan.
Jos järjestelmä on rekisteröinyt jonkin seuraavista virhekoodeista, karamoottori on vaihdettava: H-sillan (H-bridge fault), hakkurivirtalähteen (switch mode power supply fault) tai hall-anturin vika (hall sensor failure).
Jatkuuko ongelma edelleen? Ota yhteyttää paikalliseen LINAK®-tytäryhtiöön.
Tietoja rinnakkaiskäyttöisen IC-järjestelmän alustamisesta: Rinnakkaiskäyttöisen IC™-karamoottorijärjestelmän alustaminen.