Referenssi

Vaativat olosuhteet suolanlevittimille

Talvi tuo Tanskaan tavallisesti pakkaset, lumen ja jäiset tiet. Suolaus on välttämätöntä onnettomuuksien ehkäisemiseksi, ja sitä tarvitaan teiden lisäksi myös jalkakäytävillä, kävelyteillä ja nykyisin myös keinonurmikentillä. Tanskalaisyritys Saltnex valmistaa koneita juuri tähän tarkoitukseen. Pohjoismaissa talviolosuhteet ovat kuitenkin maailman rankimpien joukossa, joten koneiden osilta vaaditaan paljon. Tästä syystä Saltnex käyttää erittäin kestäviä LINAK-karamoottoreita, jotka täyttävät nämä vaatimukset.

Saltnexilla laatu ja käyttäjäystävällisyys ovat avainasemassa. Kun talvi pääsee vauhtiin, kuntien ja kaupunkien on voitava estää vaaralliset keliolosuhteet teillä – ja näissä tehtävissä käytettävien koneiden on oltava erinomaisessa kunnossa. Niiden on oltava helppokäyttöisiä, sillä lisätyövoimaa tarvitaan usein, ja koneiden on myös toimittava luotettavasti. Tästä syystä Saltnexin projektipäällikkö Hans Curt Nexgaard ei epäröinyt hetkeäkään karamoottoreiden toimittajaa valitessaan.

”Olen tehnyt LINAKin kanssa yhteistyötä aiemminkin, ja olen ollut erittäin tyytyväinen yrityksen tuotteiden laatuun. Tiedän, että koneidemme käyttöolosuhteet voivat olla erittäin vaativat, joten valitsin niihin LINAK-karamoottorit. Harkitsin myös hydraulisia ratkaisuja, mutta mielestäni niitä on hankala käyttää ja ne vaativat liian suuria sijoituksia. Sähkökäyttöiset karamoottorit sopivat tarpeisiimme huomattavasti paremmin.”

Epätavanomainen ratkaisu
Saltnexilla on laaja tuotevalikoima, ja yritys erottuu muista siksi, että se keskittyy ensisijaisesti suolavettä levittäviin koneisiin kuiva-aineiden sijaan. Nexgaardin mukaan suolaveden etuna on, että siinä käytetään jopa 77 % vähemmän suolaa kuin kuiva-aineissa, mikä minimoi haitalliset ympäristövaikutukset. Teiden varsille ei myöskään jää suuria suolakokkareita. Saltnexin tuotevalikoimaan kuuluu myös kuiva-aineen levittäjä, jonka levitysleveyden säätämiseen käytetään LINAK-karamoottoria.

”Tuotteitamme myydään ensisijaisesti koneiden jälleenmyyjille. Meillä on jälleenmyyjiä Tanskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Seuraavana suurena projektina on vuorossa Ruotsi, jossa haitallisten olosuhteiden ehkäisemiselle on myöskin erittäin suuri tarve”, Nexgaard lisää.

Uusi liiketoiminta-alue kehittymässä
Hans Curt Nexgaard perusti Saltnex ApS:n vuonna 2016, ja se on täysin Randers Maskinfabrik -konsernin omistuksessa. Saltnexilla on kolme työntekijää. Yritys kasvatti alkuperäistä suolanlevitinten tuotevalikoimaansa laajentumalla uudelle liiketoiminta-alueelle vain vuosi perustamisensa jälkeen. Nexgaard havaitsi tuolloin keinonurmikentille suolavettä levittävien koneiden potentiaalin:

”Sain tiedustelun asiakkaalta, joka etsi tapaa estää keinonurmikenttien jäätyminen talviaikaan. Jos kenttiä suolataan tavallisilla kuiva-aineen levittäjillä, keinonurmi saattaa jäätyä ja muuttua luistinradaksi. Suolavesi ei vaurioita nurmea, ja siksi kehitimmekin suolaveden levittimen erityisesti keinonurmea varten. Uudella tuotteella on mielestäni erinomainen potentiaali – erityisesti siksi, että Tanskaan tulee useita uusia keinonurmikenttiä joka vuosi.”

Saltnex käyttää LINAK-karamoottoreita keinonurmikentille tarkoitetuissa koneissaan. Koneissa on kaksi karamoottoria, jotka nostavat ja laskevat levittimen tankoja tarpeen mukaan. Karamoottoreiden avulla tangot voidaan nostaa ylös kuljetuksen ajaksi, tai levittimen toista siipeä voidaan suolauksen aikana nostaa juuri sen verran, että suolaa voidaan levittää myös aivan maalin reunalle.

Kun molemmat siivet lasketaan alas, suolausleveys on peräti viisi metriä. Näin kenttä voidaan suolata nopeasti eikä kuljettajan tarvitse palella pitkään ulkona.

”Ei ole mikään salaisuus, että tuotteitamme käytetään ääriolosuhteissa. Pakkasen, suolan ja veden yhdistelmä rasittaa useimpia metallisia tuotteita erittäin paljon. Suolan ja kosteuden yhdistelmä syövyttää metallia. Onneksi LINAKin tuotteet ovat kuitenkin erittäin kestäviä. Jos ne kestävät näissä olosuhteissa, ne kestävät missä tahansa”, Nexgaard toteaa.

LA25 suolanlevittimessä LA25 Saltnexin suolanlevittimessä
 

Lisätietoja Saltnexista: www.saltnex.dk/en.

Saat teknisiä tietoja ja lisätietoja muista teollisuuskoneisiin tarkoitetuista karamoottoriratkaisuista paikallisesta LINAK-tytäryhtiöstä.