Referenssi

Vähemmän raskaita nostoja rakennusteollisuudessa

Tanskalaisyritys Smartlift on kehittänyt yhdessä LINAKin® kanssa sähkö- ja akkukäyttöisiä nostolaitteita, joilla voidaan nostaa esimerkiksi jopa 600 kg painavia ikkunaruutuja. Tämä parantaa merkittävästi niiden rakennustyöläisten ergonomiaa, jotka aiemmin ovat joutuneet nostamaan ruudut paikoilleen käsin.

Rakennusteollisuuden parissa työ on ollut aina rankkaa. Elinaikamme pitenessä ja pysyessämme työmarkkinoilla yhä pidempään, myös tarve raskaiden nostotöiden vähentämiselle kasvaa. Kekseliäs tanskalaisvalmistaja toimii tällä saralla tiennäyttäjänä.

Parempaa ergonomiaa ikkunoiden nostamiseen
Kun rakennukseen tarvitaan uudet ikkunat, rakentajat joutuvat usein taiteilemaan suurten lasiosien kanssa. Ikkunoiden asettaminen paikoilleen käsin on hankalaa, vaarallista ja aikaa vievää puuhaa, johon tarvitaan monesti useampi kuin yksi pari käsiä. Smartlift havaitsi vuonna 2004, että työ olisi helpompi tehdä nostolaitteilla. Siitä lähtien yritys on yhdessä LINAKin kanssa kehittänyt tuotteitaan ja laajentanut valikoimaansa.

Nostolaitteiden muuttaminen älykkäiksi
Jo yrityksen nimi, Smartlift, viittaa älykkäisiin nostolaitteisiin. Älykäs nostolaite tarttuu siirrettävään esineeseen hyödyntämällä imukuppien muodostamaa tyhjiötä. Tämän jälkeen esine nostetaan erittäin varovasti ja tarkasti paikalleen.

Smartliftin tuotevalikoimaan kuuluu nykyisin seitsemän nostolaitetta, joissa kaikissa on sähkökäyttöinen karamoottori. Kussakin nostolaitteessa on viisi LINAK-karamoottoria, jotka työntävät, nostavat ja kääntävät kappaleet paikoilleen. Laitteet voivat mallista riippuen nostaa 200–600 kg painavia esineitä. Useimmiten nostetaan lasia, mutta nostolaitteilla voidaan nostaa myös muita julkisivuelementtejä, kunhan imukupit voivat tarttua pintaan.

Painavampien esineiden nostamiseen Smartlift hyödyntää hydrauliikkaa. Yrityksen toimitusjohtaja Nicolai Tange Jørgensenin mukaan sähkökäyttöisillä nostolaitteilla on kuitenkin eniten kysyntää:

”Suosituimmat tuotteemme ovat selkeästi 400 kg:n ja 600 kg:n sähkökäyttöiset nostolaitteet – tässä järjestyksessä. Niillä voidaan hoitaa rakennushankkeiden tavallisimmat tehtävät”, Jørgensen kertoo ja jatkaa:

”Olemme myös havainneet, että asiakkaamme haluavat mieluummin muita kuin hydraulisia nostolaitteita. Sähkökäyttöisiä karamoottoreita on huomattavasti vaivattomampaa käsitellä, ja ne on myös helpompi vaihtaa ja korjata. Tällaisissa tilanteissa öljy on asiakkaidemme kannalta hankalampaa.”

Ergonomiaan keskittyminen parantaa työskentely-ympäristöä
Jørgensenin mukaan asiakkaat sijoittavat nostolaitteisiin monista eri syistä:

”Työskentely-ympäristöön liittyvät tekijät ovat selvästikin tärkeimpiä syitä nostolaitteen hankintaan. Raskaat työt voidaan hoitaa laitteilla, eikä työntekijöiden terveys vaarannu, kun he välttyvät suurten lasilevyjen nostamiselta. Kun rasitus vähenee, sairauspoissaolojakin tulee vähemmän ja työntekijät ovat tyytyväisempiä työhönsä.”

Nostolaitteet suojaavat muutakin kuin työntekijöitä:

”Olemme havainneet myös taloudellisia syitä nostolaitehankintojen takana”, Jørgensen mainitsee.

”Paitsi että tehtäviin kuluu vähemmän henkilötyötunteja, nyt ikkunat voi asentaa paikoilleen yksi työntekijä siinä, missä aiemmin tarvittiin kaksi. Selkeänä etuna on myös jätteen väheneminen. Ikkunoita ei yksinkertaisesti mene niin paljon rikki, kun niitä ei käsitellä käsin.”

Tulevaisuuden nostolaitteissa käytetään LINAK®-ratkaisuja
LINAK on tehnyt yhteistyötä Smartliftin kanssa jo jälkimmäisen perustamisvuodesta 2004 alkaen, ja yritysten välinen vahva kumppanuus on ollut tärkeä, sillä sähkökäyttöiset karamoottorit ovat olennainen osa nostolaitteita.

”Päätimme alun perin työskennellä LINAKin kanssa, koska heillä oli juuri sellainen kokonaisratkaisu minkä tarvitsimmekin. Kumppanuutemme vahvistui ajan myötä, kun LINAK esitteli meille uusia tuotteita ja mahdollisuuksia, jotka tekivät nostolaitteistamme entistä parempia”, Jørgensen kuvailee ja lisää:

”LINAK on erittäin joustava ja huomaavainen. Jos meillä on jokin ongelma, LINAK on aina valmiina tarjoamaan siihen ratkaisun.”

Kun tiedustelimme Jørgenseniltä yrityksen tulevaisuudensuunnitelmia, hän kertoi olevansa varma, että LINAK on niissä mukana, ja että edessä on uusia ja mielenkiintoisia hankkeita:

”Olemme jo käynnistäneet joitakin kiinnostavia kehityshankkeita LINAKin kanssa. Tavoitteenamme on tehdä nostolaitteistamme vielä entistäkin älykkäämpiä sekä helppokäyttöisempiä kokemattomien käyttäjien kannalta. Hankkeet ovat vasta alkuvaiheessa, mutta uskon, että saamme yhdessä aikaan jotakin ainutlaatuista”, Jørgensen tiivistää.

Lue lisää Smartliftistä osoitteesta www.smartlift.com.

Haluatko kysyä jotakin sähkökäyttöisestä karamoottoritekniikasta?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.