Ota yhteyttä meihin
Referenssi

Rehunkorjuukoneiden asemointi LINAK-karamoottoreilla

Sähkökäyttöisiä lineaarisia karamoottoreita on jo pitkään käytetty erilaisten maatalouskoneiden komponenttiryhmien säätöön. Lineaariset LINAK-karamoottorit säätävät saksalaisen maatalouskonevalmistaja KRONEn rehunkorjuukoneiden syötöntehostimen taustalevyä ja rehunkäsittelyteloja.

Krone-rehunkorjuukoneen sähköinen säädettävyys LINAKin lineaarisilla karamoottoreilla

Digitalisaation ja automaation merkitys maataloudessa kasvaa jatkuvasti. Eri komponenttiryhmien millimetrintarkka säätäminen on useissa käyttökohteissa ensiarvoisen tärkeää. Samalla maatalouskoneiden on kestettävä hyvin erilaisia käyttöympäristöjä ja toimittava täydellä teholla vaikeissakin olosuhteissa. Tämä koskee myös koneiden komponentteja.

Maatalouskoneissa on pitkään käytetty hydraulisia ratkaisuja, ja ne ovatkin olleet luonteva valinta moniin tehtäviin. Viime vuosikymmeninä on kuitenkin nähty, että sähkökäyttöiset karamoottorijärjestelmät kestävät tärinää, pölyä ja äärilämpötiloja aivan yhtä hyvin kuin hydraulisetkin vaihtoehdot. Monissa tehtävissä sähkökäyttöiset karamoottorit ovat olleet jopa hydrauliikkaa toimivampi ratkaisu.

LINAK® julkisti vuonna 2005 karamoottorin LA36, joka soveltuu erinomaisesti maatalouskoneisiin, sillä sen suojausluokka on korkea ja se on äärimmäisen kestävä. LINAK on jatkanut LA36:n ja muiden karamoottoriensa optimointia lisäämällä niihin markkinoiden kaipaamia ominaisuuksia.

 

Tiukat vaatimukset karamoottoreille

KRONEn BiG X -rehunkorjuukoneessa karamoottorille asetetaan erittäin tiukat vaatimukset. Karamoottori säätää koneen kahta rehunkäsittelytelaa portaattomasti kinematiikkaa hyödyntäen. Karamoottorin on näin olleen kestettävä teloihin kohdistuva suuri voima. Lisäksi sen on voitava säätää telaa erittäin tarkasti iskuista ja tärinästä huolimatta.

”Koska rehunkorjuukoneen työskentelyleveys on jopa 10,5 metriä, se pystyy silppuamaan peräti 400 tonnia viljaa tunnissa. Tähän tarvitaan paljon voimaa ja erittäin kestäviä komponentteja”, sähkösuunnittelusta KRONElla vastaava Jan Keuter kuvailee. Hänen mukaansa sähkökäyttöisistä maatalouskoneista on tulossa entistä tärkeämpiä.

”Sähkökäyttöisyys kilpailee hydrauliikan kanssa. Hydraulisia ratkaisuja on ollut aina saatavilla, joten ne ovat olleet luonnollinen valinta.” Viime vuosina sähkökäyttöisten karamoottorien asema on kuitenkin vakiintunut. ”ISOBUS ja 50 ampeerin liitäntä ovat vakio-ominaisuuksia useimmissa koneissa”, Keuter lisää.

Automaation yleistyessä sähkökäyttöisten karamoottorijärjestelmien edut tulevat esiin. Keuter vahvistaa tämän toteamalla: ”Jos konetta on käytettävä eri asennoissa ja tarkat sijaintitiedot ovat tärkeitä, on tavallisesti edullisempaa ja ennen kaikkea suunnittelun kannalta helpompaa käyttää sähkökäyttöistä karamoottoria.”

Kronen rehunkorjuukoneen sisäänrakennettu lineaarinen LINAK-karamoottori LA36
 

Juuri tällainen on tilanne koneen kahden rehunkäsittelytelan kanssa. Karamoottori säätää kinemaattisesti telojen välistä etäisyyttä. Telojen optimaalinen säätäminen viljantähkien rikkomiseksi on mahdollista ainoastaan tarkan takaisinkytkennän avulla. Karamoottorin sisäiset potentiometrit tekevät tästä mahdollista.

 

Monimutkaisten säätöjen toteuttaminen

”Koneessamme karamoottorin liikkeitä hallitaan rehusilppurin ohjausjärjestelmällä”, Keuter kertoo. Tulevaisuudessa hän voisi kuitenkin kuvitella, että koneissa käytettäisiin sisäänrakennetulla ohjaus- ja tehoelektroniikalla varustettuja karamoottoreita. Ratkaisun etuja ovat esimerkiksi johtojen määrän ja ohjausjärjestelmään kohdistuvan rasituksen väheneminen. LINAKilla on laaja valikoima sisäänrakennetulla ohjauselektroniikalla (IC) ja tehoelektroniikalla varustettuja karamoottoreita. Ne tuovat runsaasti vaihtoehtoja monimutkaisten säätötoimintojen konfigurointiin. Niissä on esimerkiksi erilaisia bus-väyläohjausjärjestelmiä tukevia rajapintaliittymiä, kuten LINbus ja CAN SAE J1939. Myös karamoottorien rinnakkaisajo ilman ulkoista ohjausyksikköä on mahdollista LINAK IC™ -karamoottoreissa. Niiden lisäetuna on karamoottorin tietojen tarkastelumahdollisuus.

Keuter korostaa: ”Huoltojen merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Siksi koneen kuntoa on voitava valvoa. Esimerkiksi koneen tiettyjen osien lämpötilaa tai karamoottorien käyttöjaksojen määrää on voitava tarkkailla.”

Rehunkorjuukoneen rehunkäsittelytelojen säätämisestä vastaavan karamoottorin yläpuolella samassa kohdassa on toinen LINAK-karamoottori, joka säätää syötöntehostimen taustalevyä. Taustalevyä säätämällä puhallusputkea voidaan kaventaa, jos puhallusetäisyys on pitkä, ja leventää, jos etäisyys on lyhyt. Vaikka tämä toinen karamoottori käyttääkin vähemmän voimaa, se altistuu silti suurelle tärinälle.

LINAKin lineaariset karamoottorit asemoivat Kronen rehunkorjuukoneen rehunkäsittelytelat
 

”Testaamme koneemme ja niiden komponentit testikeskuksessamme. LINAK-karamoottorit ovat näyttäneet laatunsa testeissämme. Koska toimitamme laadukkaita koneita, haluamme käyttää niissä vain huippuluokan tuotteita, ja tanskalaisvalmistaja LINAK on täyttänyt tämän vaatimuksen jo vuosikausia”, Keuter tiivistää.

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä