Ota yhteyttä meihin
Uutiset 27. marraskuuta 2018

Tapaustutkimus osoittaa seisomismuistutusten motivoivan vaikutuksen

Saksalaisen Institut für Gesundheit und Ergonomien (IGR:n) toteuttama tapaustutkimus todistaa, että korkeussäädettävien työpöytien muistutustyökalut innostavat työntekijöitä vaihtamaan useammin työskentelyasentoaan.

Tapaustutkimus osoittaa seisomismuistutusten motivoivan vaikutuksen

Voidaanko sähkökäyttöisten korkeussäädettävien työpöytien käyttäjiä innostaa käyttämään pöytiään enemmän ja hyödyntämään kaikki niiden edut, joita ovat muun muassa työtehon kasvu ja terveyden parantuminen? Vastaus on: kyllä voidaan!

Tapaustutkimuksessa, jonka LINAK® tilasi Saksan työ- ja sosiaaliministeriön tukemalta Institut für Gesundheit und Ergonomielta (IGR:ltä), 40 Diamant Software GmbH -ohjelmistoyhtiön työntekijää osallistui LINAKin muistutustyökalujen testiin.  Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat työpaikallaan tutustuneet korkeussäädettäviin työpöytiin, mutta useimmat heistä käyttivät niitä harvoin.  

Tutkimuksessa kokeiltiin erilaisia työpöytien muistutustyökaluja
Osallistujat jaettiin kokeessa kahteen ryhmään, jotta voitiin tutkia, vaikuttavatko muistutukset toimistotyöntekijöiden seisomistottumuksiin. Puolet tutkimukseen osallistuneesta ryhmästä sai työpöytiinsä muistutustoiminnon, johon kuului painikkeeton DPG-pöytäohjain valonauhamuistutuksella, Desk Control™ -sovellus sekä Desk Control™ -ohjelmisto – kaksi viimeksi mainittua muistuttivat käyttäjiä näyttämällä ilmoituksen mobiililaitteen tai tietokoneen näytöllä. Toinen puoli ryhmästä jatkoi työskentelyä korkeussäädettävien työpöytiensä ääressä entiseen tapaan ilman muistutustyökaluja. 

Muistutukset auttavat omaksumaan terveet työskentelytavat 
Tapaustutkimus osoittaa, että toimistotyöntekijöille annettavat muistutukset asennon vaihtamisesta toimivat. Ohjausyksikön avulla voitiin seurata jokaisen työpöydän korkeussäädön käyttöä ennen kolme kuukautta kestänyttä tutkimusta, sen aikana ja tutkimuksen päätyttyä. Yllättävän yhtenäiset tulokset osoittavat, että muistutustoiminnon käyttöönsä saanut testiryhmän osa lisäsi työpöydän korkeussäädön käyttöä 74 prosentilla. Muistutuksia saaneen ryhmän raportoitiin myös lisänneen työntekoa seisaaltaan 62 prosentilla. 

Vaikka tutkimuksen kolmen kuukauden kesto ei ole riittävä muistutusten pitkäaikaisten vaikutusten tutkimiseen, se todistaa niiden motivoivan vaikutuksen, sillä testiryhmän työskentelytavat muuttuivat aktiivisemmiksi. 

Mukavuudenhalu ja vanhat tavat pahimmat seisomisen esteet
Tutkimukseen osallistuneen Diamant Software GmbH -yrityksen tavoitteena oli saada työntekijät käyttämään työpöytiensä korkeussäätötoimintoa. Ennen tutkimusta siihen osallistuneet Diamant Softwaren työntekijät kertoivat, että mukavuudenhalu ja unohtaminen olivat merkittävimmät syyt korkeussäädön käyttämättä jättämiselle.  
”Aiemmin ääni sisälläni sanoi: ’En halua seisoa, vaan istun mieluummin tuolilla ja löhöän.’ Tähän on tullut huomattava muutos”, myyntiosaston työntekijä Klaus Artmeyer kertoo tutkimuksessa. 

Tulokset ovat samansuuntaisia kuin tanskalaisen käyttäytymistieteeseen erikoistuneen KL.7-toimiston aiemmin toteuttamassa tutkimuksessa. Siitä laaditussa Making office workers healthier: A public health intervention making office workers use their height-adjustable office desks more -raportissa KL.7 toteaa, että muistutukset innostavat toimistotyöntekijöitä muuttamaan työskentelytapojaan terveellisemmiksi ja seisomaan enemmän. 
Jos haluat lisätietoja korkeussäädettäviin työpöytiin lisättävien muistutusten motivoivista vaikutuksista, voit ladata IGR:n tapaustutkimuksen ja KL.7-toimiston laatiman raportin Teknologia ja trendit -sivuston muistutuksia käsittelevästä osiosta

 

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä