Teknologia & trendit

Ihanteellisen kotitoimiston suunnittelu

Kotitoimistojen suosio kasvaa kaikkialla maailmassa. Yhä useammat työskentelevät kotoa käsin vähintään muutaman päivän kuussa. Työpaikoilla toimistot suunnitellaan ergonomiaa ja mukavuutta silmällä pitäen, mutta kotitoimistojen tilanne on toinen. Tässä joitakin vinkkejä miellyttävän kotitoimiston suunnitteluun.

Eurostatin mukaan vuonna 2018 EU:ssa 8,3 % kaikista työllisistä työskenteli kotoa käsin joko toisinaan tai säännöllisemmin. Erityisesti itsenäiset ammatinharjoittajat työskentelevät usein kotona (keskimäärin 18,5 %). Suomessa yli 40 % kaikista itsenäisistä ammatinharjoittajista työskentelee kotoa käsin.

Istummeko me oikein kotona työskennellessämme? Jotkut meistä istuvat epämukavalla tuolilla keittiönpöydän ääressä tai löhöävät sohvalla kannettava tietokone vatsan päällä, toiset taas istuvat sängyssä. Työskentelyasennon vaihtaminen on toki hyvä asia, mutta pystymme kuitenkin parempaan kuin edellisissä esimerkeissä.

Työtehon parantaminen liikkeellä
Meidät on luotu liikkumaan. Siksi on täysin luonnotonta, että vietämme koko työpäivän istuen. Useista tutkimuksista on käynyt ilmi, että fyysisellä aktiivisuudella on erittäin positiivinen vaikutus sekä ajatteluumme että työskentelytehoomme. Liikkeen lisääminen työympäristöön voi siis olla erittäin hyödyllistä.

Yhtenä ratkaisuna yrityksille on tarjota etätyöntekijöiden kotitoimistoihin säädettävät työpöydät. Tällä tavoin työntekijät voivat tarvittaessa työskennellä seisten myös kotonaan. Itse asiassa työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa koskevat vinkit pätevät työpaikan lisäksi myös kotitoimistoon. Olemme keränneet alle joitakin muita hyviksi todettuja vinkkejä miellyttävän kotitoimiston suunnitteluun.

 

6 vinkkiä: Hyvän kotitoimistotilan toteuttaminen

Ihanteellisen kotitoimiston suunnittelu

1. Luo rauhallinen työskentely-ympäristö

Pidä työtilasi riittävällä etäisyydellä muusta kodista, jottei työpäivän aikana tule kiusausta tehdä kotitöitä. Jos asunnossasi on ylimääräinen huone, jota käytetään vaikkapa varastotilana, siivoa ja tuuleta se ja tee siitä viihtyisä.

 
Ihanteellisen kotitoimiston suunnittelu

2. Pidä huone järjestyksessä

Etsi hyviä säilytysratkaisuja tavaroille. Siirrä ylimääräiset tavarat vaatekaappeihin ja lipastoihin äläkä anna paperipinojen kertyä työpöydälle. Siisti työpöytä pitää ajatuksetkin paremmin järjestyksessä, ja työpäivän päätyttyä voit siirtää työt pois silmistä.

 
Ihanteellisen kotitoimiston suunnittelu

3. Pidä hyvä työskentelyasento

Valitse työpöytä, jossa on riittävästi pöytätilaa. Aseta kannettava tietokone sopivalle korkeudelle niin, että et joudu katsomaan siihen alaspäin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää erillistä näyttöä ja telakointiasemaa. Myös erillinen näppäimistö ja hiiri voivat auttaa hyvän työskentelyasennon löytämisessä.

 
Ihanteellisen kotitoimiston suunnittelu

4. Istu oikein

Hanki hyvä tuoli, jossa on mukava istua. Markkinoilla on paljon hyviä toimistotuoleja. Valitse niistä sellainen, joka tukee omaa asentoasi parhaiten ja jossa voit istua mukavasti koko päivän. Muista kuitenkin nousta välillä seisomaan, jotta liikkuminen ei unohtuisi.

 
Ihanteellisen kotitoimiston suunnittelu

5. Työskentele luonnonvalon lähellä

Sijoita työpöytä ikkunan lähelle, jotta saisit mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Ikkunasta voi myös katsella ulos, kun jatkuva näytön tuijottaminen alkaa väsyttää silmiä. Hanki useita valaisimia, jotta huoneessa olisi riittävästi valoa myös illan hämärtyessä.

 
Ihanteellisen kotitoimiston suunnittelu

6. Tee tilasta kodikas

Lisää huoneeseen esineitä ja kasveja ja ripusta seinille tauluja – tee ympäristöstä miellyttävä ja inspiroiva. Kiinnitä seinälle venyttelyohjeita antava juliste, jotta muistaisit toisinaan myös venytellä.

 

Voit etsiä innoitusta lyhyestä oppaastamme ihanteellisen tasapainon löytämiseen istumisen ja seisomisen välillä. Jos käytät LINAK®-järjestelmällä varustettua työpöytää, voit hyödyntää myös intuitiivisia muistutustyökaluja esimerkiksi pöytäohjaimella DPG1C tai maksuttomalla Desk Control -sovelluksella. Niistä molemmat on suunniteltu motivoimaan ja muistuttamaan seisomaan nousemisesta työpäivän aikana.

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.