Nykypäivän dynaamisessa toimistoympäristössä on vaikea edes kuvitella, miten ”staattisia” työpäivät olivat 25 vuotta sitten, kun suurin osa ajasta vietettiin istualtaan. Nykyisin toimistotyöntekijöiden on helppo vaihtaa asentoaan korkeussäädettävien työpöytien ansiosta, ja liikkumisesta on tullut osa työskentelyrutiineja. Julkistimme 25 vuotta sitten ylpeänä ensimmäisen sähkökäyttöisen nostopilarijärjestelmämme, DL1:n. LINAKin® ja toimistokalustevalmistajien vuosituhannen vaihteessa tekemän väsymättömän työn ansiosta säädettävistä työpöydistä on tullut peruskalusteita useimmissa toimistoissa.
DL1-nostopilari: tähti on syttynyt
Pitkäaikaisiin asiakkaisiimme lukeutuva, tanskalaisen toimistokalustevalmistaja Cube Designin perustaja Curt Berggren muistelee tapaamistaan LINAKin myyntiedustajan kanssa hieman DL1:n julkistamisen jälkeen marraskuussa 1998: ”Kun LINAKin uusi DL1-järjestelmä esiteltiin minulle, huomasin heti, että sillä on mahdollisuudet menestyä. Tiesin, että ergonomian merkitys oli kasvamassa, ja nyt edessäni oli järjestelmä, jota oli huomattavasti helpompi käsitellä kuin siihen asti myymiämme suurikokoisia ja raskaita ratkaisuja.”
LINAKin myyntiedustajana toimi tuolloin nykyinen DESKLINE®- ja HOMELINE®-tuotteidemme avainasiakaspäällikkö Flemming Niebuhr. Hän muistaa DL1:n julkistamisen tärkeänä hetkenä: ”Huomasimme, että asiakkaamme olivat alusta alkaen todella innoissaan. En ole koskaan muulloin ollut mukana missään, mikä olisi lähtenyt yhtä hyvin liikkeelle.”
Toinen pitkäaikainen asiakkaamme, Montana Furnituren toimitusjohtaja Joakim Lassen, oli myös mukana alusta lähtien ja muistelee: ”Olimme isäni Peter Lassenin kanssa halunneet jo pitkään kehittää korkeussäädettävän työpöydän. Olimme huomanneet, miten tietokoneen ääressä istumisen haittavaikutukset alkoivat näkyä yhä selvemmin. Korkeussäädettävien työpöytien kysyntä oli kovaa selkävaivoista kärsivien parissa, ja yritykset alkoivat tajuta oman vastuunsa asiassa.”
Joakim jatkaa: ”90-luvun puolivälissä markkinoilla olleet korkeussäädettävät pöydät olivat kuitenkin isokokoisia ja kömpelöitä käyttää. Halusimme kehittää pöydän, joka erottuisi muista tyylikkään ulkoasunsa, yksinkertaisuutensa ja helppokäyttöisyytensä ansiosta. Otimme yhteyttä LINAKiin DL1:n julkistamisen aikoihin ja huomasimme, että siinä oli meille erinomainen mahdollisuus.”
Montanan ensimmäinen alumiiniprofiiliin piilotetulla LINAKin DL1-järjestelmällä varustettu työpöytä.
Seisomapöytäprojekteja alkaa virrata
Cube Design aloitti ostamalla yhden järjestelmän. Curt Berggren kertoo: ”Asiat alkoivat edetä nopeasti – kehitys oli jopa nopeampaa kuin olin odottanut. DL1-järjestelmä oli aidosti mullistava ratkaisu sähkökäyttöisten työpöytien runkoihin.”
Flemming Niebuhr muistelee: ”LINAK avasi markkinat DL1-järjestelmällään. Yhtäkkiä korkeussäädettävien työpöytien valmistamisesta tuli helpompaa ja edullisempaa ja ne tulivat kaikkien saataville. Nopeus, vakaus, nostovoima ja melutaso olivat kohdillaan ja kysyntä oli kovaa.”
Montana sai ensimmäisen suuren hankkeensa vuonna 1999. Monissa yrityksissä haluttiin osoittaa työntekijöille, että työterveys otettiin tosissaan, ja työskentely-ympäristöstä haluttiin tehdä ergonominen ja henkilöstöä aktivoiva. Joakim Lassenin mukaan yrityksissä ymmärrettiin myös pian, että säädettävyyden ansiosta työntekijät voisivat vaihtaa työpistettään vaivattomasti työpöytää siirtämättä.
Muutama vuosi LINAKin julkistaman DL1-järjestelmän jälkeen markkinoille alkoi ilmestyä myös erilaisia kilpailevia ratkaisuja. LINAK kuitenkin jatkoi tuoteinnovointejaan ja on tämän jälkeen tuonut muitakin innovatiivisia tuotteita markkinoille. Vielä kahdenkymmenenviidenkin vuoden jälkeen sekä Cube Design että Montana Furniture ovat edelleen LINAKin asiakkaita, ja olemme ylpeitä siitä, että yritykset ovat valinneet LINAKin ratkaisut laadukkaisiin tuotteisiinsa.
Työpöydät nyt ja tulevaisuudessa
Joakim Lassenin mukaan sähköisesti korkeussäädettävistä työpöydistä tuli normi tanskalaistoimistoissa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla. Curt Berggren puolestaan toteaa, että ergonomia on nyt tanskalaisyrityksissä tärkeämpää kuin koskaan. Yksi asia on kuitenkin muuttunut korkeussäädettävien työpöytien yleistymisen jälkeen. Joakim kertoo: ”Pöydistä on tullut aina vain pienempiä. Tyypillinen työpöytä oli aiemmin 180–200 cm leveä ja siinä oli tilaa suurelle näytölle. Nykyisin pöytien vakiokoko on 120–140 cm.”
Olivatpa pöydät sitten minkäkokoisia tahansa, Berggren ja Lassen ovat vakuuttuneita siitä, että säädettävät työpöydät ovat tulleet jäädäkseen. Näin on työpaikkojen lisäksi myös kotitoimistoissa, joissa ergonomisten ja säädettävien työpöytien kysyntä kasvaa. Berggren toteaa: ”Korkeussäädettäviä työpöytiä tullaan tarvitsemaan aina, sillä työntekijöiden yksilöllisiin tarpeisiin on voitava vastata.”