Toimistojen työskentely-ympäristöä ovat vuosien saatossa muokanneet monet muotoilutrendit, mutta harvat niistä ovat vaikuttaneet yhtä myönteisesti yksittäisten käyttäjien arkeen kuin sähkökäyttöiset korkeussäädettävät työpöydät. Vaikka seisten työskentelyyn suunniteltuja pöytiä on ollut tarjolla jo vuosisatojen ajan, sähkökäyttöisissä korkeussäädettävissä työpöydissä käytetty teknologia kehitettiin vasta pari vuosikymmentä sitten. Manuaalisesti – esimerkiksi pneumaattisesti, kaasujousilla, kammella tai tapilla – säädettäviä vaihtoehtoja on ollut saatavilla jo kymmeniä vuosia, mutta ne eivät ole lähellekään niin mukavia ja ergonomisia käyttää kuin kätevästi napinpainalluksella toimivat sähkökäyttöiset ratkaisut, jotka lisäksi parantavat terveyttä ja hyvinvointia.
Mistä tällaisissa ratkaisuissa käytetty teknologia on saanut alkunsa? LINAK® oli 90-luvun alkupuolella kasvava sähkökäyttöisten lineaaristen karamoottorien valmistaja. Paitsi että yritys alkoi laajeta kansainvälisesti, se laajensi myös liiketoiminta-alueitaan lääketieteellisten laitteiden ulkopuolelle. Eri alojen yritykset kääntyivät LINAKin puoleen etsiessään tapoja parantaa ergonomiaa ja työskentelymukavuutta esimerkiksi arkkitehti- ja insinööritoimistojen tai valokuvausstudioiden työpisteissä sekä erityistarpeisiin suunnitelluissa keittiöissä ja kylpyhuoneissa.
”Sähkökäyttöisten työpöytien korkeudensäätöjärjestelmän kehittämisen taustalla ei ollut ajatus siitä, että tämä olisi erinomainen liiketoimintamahdollisuus LINAKille, vaan järjestelmä syntyi halusta löytää ratkaisu, jonka avulla asiakkaidemme olisi helpompi kehittää työpisteitä”, LINAKin divisioonanjohtaja ja varatoimitusjohtaja John Frost kertoo. ”Halusimme vastata kahteen eri tarpeeseen: helppokäyttöisyys ja edullisuus.”
Tätä varten meidän oli kehitettävä uusi tuote nimenomaan työpöytiin ja hyödynnettävä muista tuotelinjoista saamaamme kokemusta sekä teknologista osaamistamme ja valmiuksiamme. Tämä oli LINAKille haaste, sillä siihenastiset tuotteemme oli suunniteltu erityisesti lääketieteellisiin tarkoituksiin – sairaalasänkyjen rinnakkain käytettävistä karamoottoreista aina erilaisiin liukujohteisiin. Yrityksessämme oli tuohon mennessä lisäksi keskitytty enemmän itsenäiseen innovointiin kuin suunnitteluun tiettyä tarvetta varten.
”Annoimme tämän tehtäväksi kuudelle insinöörille, joista kolme oli konetekniikaninsinöörejä ja toiset kolme sähköinsinöörejä, ja ennen kuin huomasimmekaan, he esittelivät lupaavan konseptin sähköisesti säädettävästä kahden nostopilarin järjestelmästä”, John Frost kuvailee. ”Varsinainen innovaatio tässä uudessa tuotteessa oli moottorin, karan ja ohjausjärjestelmien välinen suhde lähes täydellisen mekaanisen toleranssin saavuttamiseksi pöydänjalan liikkuessa. Vaikka muotoilu olikin tärkeää, tärkeintä oli kuitenkin jalan sisällä oleva teknologia.”
Yllätys koko toimialalle
Vuoden 1998 loppupuolella LINAK yllätti koko toimialan julkistamalla ensimmäisen sähkökäyttöisen järjestelmäkokonaisuutensa korkeussäädettäviin työpöytiin. Järjestelmään sisältyi korkeuden säätämistä helpottava pöytäohjainkytkin, liikkeiden saumattomuuden varmistava edistyksellinen ohjausyksikkö sekä vallankumouksellinen ”sähkökäyttöinen jalka”, DESKLIFT™ 1 (DL1).
Se, mikä nykypäivänä on normaalia korkeussäädettävissä työpöydissä, oli täysin mullistavaa vuonna 1998. Ei tuohon mennessä ollut vielä osattu kuvitellakaan, että työpöytien nostopilareissa voisi olla karamoottorikäyttöisiä nostojärjestelmiä, joiden avulla pöytiä voitaisiin nostaa saumattomasti ja äänettömästi. Se, että kaikki tämä vielä paketoitiin yhteen järjestelmään, oli täysin uraauurtavaa.
Tämän julkistamisen jälkeen LINAK halusi auttaa asiakkaitansa siirtymään käyttämään uutta ratkaisua.
LINAK ei tuolloin arvannut, miten suuren suosion tämä tekniikka tulisi saamaan – varsinkin Pohjois-Euroopassa. Kysyntä kasvoi nopeasti, kun sähkökäyttöiset korkeussäädettävät työpöydät kasvattivat suosiotaan markkinoilla myös teollisuuden ulkopuolella.
Maailmanlaajuisen trendin käynnistäminen sattumalta
2000-luvun alkupuolelle tultaessa korkeussäädettävät työpöydät olivat jo yleistyneet Skandinaviassa, ja niiden suosio kasvoi vauhdilla muualla Pohjois-Euroopassa. Sähkökäyttöisten korkeussäädettävien työpöytien trendi saavutti Pohjois-Amerikan vasta 2000-luvun loppupuolella, kun mediassa keksittiin iskulause ”sitting is the new smoking” (istuminen on uusi tupakoiminen). Sen jälkeen suosio alkoi kasvaa nopeasti.
LINAKin ohella monet kalustevalmistajat alkoivat kertoa korkeudensäätöteknologian eduista työpaikkojen ergonomian parantamisessa. LINAK oli asiakkailleen ratkaisua etsiessään huomaamattaan ollut mukana aloittamassa maailmanlaajuista trendiä toimistotyöntekijöiden ergonomian parantamisesta teknisillä ratkaisuilla.
DL1 edusti 25 vuotta sitten alansa huippua, ja sen uudempi versio on edelleen LINAKin tuotevalikoimassa. LINAKin uudet ja innovatiiviset tuotteet, kuten DPI- ja DPG1C-pöytäohjaimet, voittavat palkintoja vieläkin tuotesuunnittelusta. Jotkin tuotteemme on palkittu myös osana asiakastuotteita – tällainen on esimerkiksi Desk2Device-USB-laturi, joka on saanut NeoConissa Best in Innovation -palkinnon ja Best of NeoCon -kultapalkinnon.
Työskentelytapojen muuttuessa muuttuvat myös kalusteiden muotoilu ja toiminnot. LINAKissa halu muuttua, mukautua ja vastata haasteisiin on juurtunut syvälle. Säädettävien kalusteiden kehittämisessä meitä motivoi erityisesti se, että olemme olleet innovoimassa niin monia uutuuksia.
Sähköisesti säädettäviä työpöytäjärjestelmiä on vuodesta 1998 lähtien myyty jo yli 10 miljoonaa, joten LINAK voi aidosti todeta olleensa mukana parantamassa toimistojen työympäristöä ja toimistotyöntekijöiden arkea eri puolilla maailmaa.
Varhainen kumppanuus puusepän kanssa
Voiko yli 25 vuoden takainen DL1-järjestelmää käyttävä korkeussäädettävä työpöytä toimia edelleen?
Kyllä voi.
Vuonna 1998 puuseppä Herwig Danzer päätti kehittää itse omat korkeussäädettävät työpöytänsä, mikä oli tuohon aikaan varsin futuristinen idea.
Lue lisää...
Älä jätä ergonomiaa työpaikalle!
Uusissa normaaliolosuhteissamme monilla meistä työpöytä on vaihtunut keittiönpöytään. Vaikka tilanne maailmalla sallisikin paluun työpaikalle lähiaikoina, etätyö muodossa tai toisessa on tullut jäädäkseen. Texas A&M University Ergo Centerissä työskentelevillä tohtori Mark Bendenillä ja Martha Parkerilla on tarjota vinkkejä kotona työskentelyn haasteiden voittamiseen sekä nyt että lähitulevaisuudessa.
Lue lisää...