”Kotelon käsittely tuotti meille tuskaa. Se painoi yli 80 kg ja siihen oli hankala integroida muita komponentteja.”. Sébastien Gord toimii myyntipäällikkönä Tôle & Designissa, ja hän löysi ratkaisun Neoditechistä, joka on ranskalainen teollisuuden liikkuvien ergonomisten ratkaisujen asiantuntija. ”Heidän ERGO360-robottivartensa ansiosta voimme nyt säätää kokoonpanopisteiden työskentelykorkeutta ja siirtää kotelon lavalle ja siltä pois täysin vaivattomasti.”
Konepajoilla työskentelevät osaavat arvostaa optimaalista ergonomiaa. Ruuvien asentaminen ja komponenttien kokoaminen vaatii tavallisesti ketteryyttä. Kun työpistettä voi säätää, työskentelyasennon voi pitää aina sopivan mukavana ja ergonomisena.
Tavallisesti kuitenkin vain korkeutta voidaan säätää. Ranskalainen Neoditech on mennyt askeleen pidemmälle ja kehittänyt monitoimisen tukivarren. Paitsi että sen korkeutta voidaan säätää, sitä voidaan myös kääntää kaikkiin suuntiin. Siinä käytetään kolmea LINAK®-karamoottoria, jotka tekevät liikkeistä mahdollisia.
Ergonomialla on todellakin merkitystä
Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien suuri määrä on selvä merkki siitä, että teollisuuden työpisteiden ergonomian optimointi on erittäin tärkeää. Työntekijöiden ikääntyessä myös sairauspoissaolojen määrä kasvaa. Vääränlaiset asennot rasittavat esimerkiksi selkärankaa.
Eli jos vartalo on mukautettava työhön, terveysongelmia ilmenee ennemmin tai myöhemmin. Jos taas työpiste mukautuu vartaloon, työskentelystä tulee terveellisempää, mukavampaa ja tehokkaampaa.
Neoditech on ymmärtänyt tämän ja tarjoaa juuri oikeanlaisia tuotteita teollisuuslinjoille ja konepajoille.
”ERGO360-robottivartemme voi nostaa jopa 200 kg painavia kappaleita ”, Sebastien Guegan kertoo. Hän toimii Neoditechillä tuotepäällikkönä. ”Tuotetta kehittäessämme etsimme tämän liikkeen toteuttamiseen tehokkaita karamoottoreita, jotka takaavat liikkeiden tarkkuuden ja sulavuuden.”
Neoditechille hydrauliset ja pneumaattisetkin ratkaisut olivat poissuljettuja. Sähkökäyttöisten karamoottoreiden puolesta puhuivat vuotovaaran puuttuminen ja helppo integrointi. Myös kohdistamistarkkuus oli ensiarvoisen tärkeää. Karamoottoriin integroidun ohjaimen ja antureiden ansiosta robottivarsi on erittäin helppo yhdistää ohjausjärjestelmään.
Oikeanlainen tuote löytyi LINAKilta
LINAK® LA36-karamoottorista on olemassa useita versioita. Niissä liikkeiden työntövoima voi olla jopa 10 000 N. Neoditech vakuuttui tämän lisäksi myös pehmeästä käynnistyksestä, jossa raskaatkaan osat eivät pääse tärisemään ja joka suojaa koko rakennetta. Laitteen eri asennot voidaan tallentaa käsiohjaimella – jopa viidelle eri käyttäjälle, joista kukin voi tallentaa kolme asentoa.
Gueganin mukaan Neoditech sai idean ergonomisesta robottivarresta jo monta vuotta sitten.
”Ergonomisten työpisteiden kysyntä on kasvanut viimeisten parin vuoden aikana. Nykypäivänä yritykset tietävät, että ergonominen työpiste tehostaa työskentelyä ja on näin ollen myös kustannustehokas ratkaisu”, Guegan toteaa.
Robottivarrella on muitakin etuja. Aiemmin lähes kaikkiin tehtäviin tarvittiin kaksi työntekijää, mutta robottivarren monipuolisten säätömahdollisuuksien ansiosta moniin töihin riittää nyt yksi työntekijä ja ERGO360-nostin.
LINAK-karamoottorin valintaan oli monia syitä. Neoditechille oli integroidun ohjaimen, suuren työntövoiman ja karamoottorien luotettavuuden lisäksi tärkeää, että ratkaisun toimittavalla yrityksellä on paikallinen yhteyshenkilö.
Enemmän kuin pelkkä komponenttitoimittaja
Tanskalainen LINAK® toimii aktiivisesti eri puolilla maailmaa, ja sen palveluksessa työskentelee yli 2 300 henkilöä. LINAKilla on 30 tytäryhtiötä eri puolilla maailmaa, joten se on aina lähellä asiakastaan.
”Emme pelkästään myy komponentteja, vaan annamme myös neuvoja ja toimimme asiakkaidemme kumppanina ”, LINAKin Ranskan tytäryhtiössä myynti-insinöörinä toimiva Oliver Laonet kertoo. ”Haluamme tukea asiakkaitamme niin, että he voivat tuoda markkinoille parhaita mahdollisia ratkaisuja.”