Ota yhteyttä meihin
Teknologia & trendit

HC40-käsiohjaimen kehitys ja tarpeet, joihin se vastaa

LINAK HC40 -käsiohjaimen suunnittelussa mitään ei jätetty sattuman, suunnittelijan mielipiteen, markkinoijan päähänpiston tai muotoilijan omien mieltymysten varaan. Kaikki perustuu tutkimustuloksiin, käyttäjien vastauksiin sekä ihmisten käyttäytymisen tutkimiseen. Tutustu HC40-käsiohjaintuoteperheen suunnittelijoihin ja siihen, mitä innovatiivinen suunnittelu vaatii.

Innovatiivisen tuotteen suunnittelussa on otettava huomioon muutakin kuin toiminnallisuus. Hyvä tekninen suunnittelu edellyttää usein hyvää muotoilua – ja päin vastoin. Säädettäviin moottorisänkyihin tarkoitettu LINAK® HC40 -käsiohjain on siitä oppikirjaesimerkki. Sen luomiseen tarvittiin LINAKin kokeneita, muotoiluun erikoistuneita asiantuntijoita, insinöörejä sekä ulkopuolisia suunnittelijoita, jotka tiiviissä yhteistyössä loivat HC40:n houkuttelevan muotoilun. Lopulta he päätyivät suunnittelemaan kaksi erilaista mallia. Molemmat perustuvat tutkimustuloksiin, joita kertyikin valtavat määrät!

Kentän selkiyttäminen ja määrittäminen
Tiimi kävi läpi lukuisia ihmisen käyttäytymistä käsitteleviä tutkimuksia, teki niiden perusteella heat map -mittauksia ja toteutti useita käyttäjätestejä sekä kaikkien aikojen kattavimman LINAKin tuotteita koskevan kyselytutkimuksen .

Tavoitteena oli luoda uudentyyppinen käsiohjain, joka erottuisi joukosta ja ehkä jopa saisi aikaan muutoksen markkinoilla.

Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi teknisen suunnittelun ja muotoilun täytyisi olla täydellisessä tasapainossa. Vain ne yhdistämällä syntyy niin toiminnallisesti kuin esteettisestikin täydellinen käyttäjäkokemus.

Ei arvailua – kysytään suoraan käyttäjiltä!
Tavoitteen saavuttamiseksi kartoitimme aluksi huolellisesti käyttäjien kaikki tarpeet. HOMELINE®-tiimi kutsui tanskalaisen Artlinco®-suunnittelutoimiston osallistumaan prosessiin ja auttamaan tietojen keräämisessä ja käsittelyssä. Tuotesuunnittelija Søren Xerxes Frahm paneutui työhön suurella innolla.

”Meille tämä oli tärkeä tehtävä. Suunnittelu ja innovointi ovat strategisia työkaluja, ja HC40:n kehittäminen oli merkittävä strateginen työ LINAKille. Kyse ei ollut vain selkänojan nostamiseen tarvittavan käsiohjaimen valmistamisesta. Tavoitteena oli luoda ainutlaatuinen käyttäjäkokemus.”

Kattava kyselytutkimus, jonka vastaajina oli 1 000 nykyistä ja mahdollista uutta loppukäyttäjää, sisälsi kysymyksiä laidasta laitaan. Ne käsittelivät esimerkiksi vastaajien tuloja, arkirutiineja, muotoilumieltymyksiä sekä seuraavaan säädettävään moottorisänkyyn kohdistuvia odotuksia. Nämä tiedot olivat HOMELINE Product Manager Anne Stær Møllerin mukaan keskeisiä kehitettäessä HC40-käsiohjainta.

”Emme halunneet olettaa, mitä kuluttajat haluavat. Tarvitsimme jonkun, joka voisi auttaa meitä keräämään palautetta mahdollisilta ostajilta. Siinä vaiheessa käännyimme Artlinco®-suunnittelutoimiston puoleen. He ovat tietojen keräämisen asiantuntijoita”. 

Yhdessä Frahmin kanssa tiimi kääri hihat ja alkoi kerätä tietoja, joita pian kertyikin valtavat määrät.

Kaikilla yksityiskohdilla on tarkoitus
LINAK halusi kumppanikseen juuri Artlinco®-suunnittelutoimiston, koska se on keskittynyt faktoihin pohjautuvaan päättelyyn ja tekee tutkimustuloksiin perustuvaa kehitystyötä.

”Tiesimme alusta alkaen, että henkilökohtaiset mielipiteet ja insinöörien ajatukset nykyisistä toiminnoista eivät riitä”, Anne Stær Møller selittää. ”Meidän täytyi selvittää, mitä loppukäyttäjät todella tarvitsevat, jotta tuotteen toiminnallisuus ja muotoilu vastaisivat heidän vaatimuksiaan. Tarvitsimme siis tietoa kehitystyön perustaksi.”

Søren Xerxes Frahm on samaa mieltä:

”Jokaisen yksityiskohdan ulkoasulle ja toiminnalle on oltava hyvä ja faktoihin perustuva syy. Tiimin mielipiteet tai suunnittelijan mieltymykset eivät vaikuta niihin lainkaan.”

Artlinco®-suunnittelutoimiston Søren Xerxes Frahm osoittaa yhtä monista malleista, joiden avulla kyselytutkimuksen tuloksia analysoitiin. Artlinco®-suunnittelutoimiston Søren Xerxes Frahm osoittaa yhtä monista malleista, joiden avulla analysoitiin tuloksia yli 1 000 vastaajan kyselytutkimuksesta.
 

Käyttäjien vastaukset ja lämpökarttojen paljastamat tiedot yhdistettiin tietoihin ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta. Vain kovilla faktoilla oli merkitystä.

Navigoinnin, valikoiden rakenteen, käytettävien materiaalien ja käsiohjaimen muodon ja painon kaltaiset yksityiskohdat suunniteltiin kerättyjen tietojen perusteella. Anne Stær Møller pystyy helposti luettelemaan esimerkkejä faktoihin perustuvista ominaisuuksista.

”Hiljainen hälytys ja ravistamalla syttyvä taskulamppu perustuvat täysin loppukäyttäjien tarpeisiin. Juuri nämä ominaisuudet tekivät vaikutuksen asiakkaisiimme, kun esittelimme HC40-käsiohjainta Interzum-messuilla toukokuussa 2019.”

Muotoilu ja toiminnallisuus lyövät kättä
Abstraktien viivojen piirtäminen paperille on nykyään vain pieni osa hyvää muotoilua. Ennen ensimmäistenkään hahmotelmien tekemistä on analysoitava valtava määrä tietoa ja otettava huomioon käyttäjien tarpeet sekä asiakkaiden vaatimukset.

Kun tärkeimmät ja halutuimmat toiminnot oli selvitetty, tiimi laati ja 3D-tulosti yli 20 erilaista prototyyppiä. Ne kaikki testattiin oikeiden ihmisten käsissä.

”Vaikka tunnemmekin ihmisen käden anatomian ja suurilta osin myös käyttäjien fysiologian, käsiohjaimen painikkeet voidaan silti sijoittaa lukemattomin eri tavoin”, Søren Xerxes Frahm selittää. ”Vain tutkimalla sitä, miten käyttäjät tarttuvat käsiohjaimeen ja käyttävät sitä, voimme selvittää, mikä toimii ja mikä ei.”

Kun käyttäjätestien tulokset oli analysoitu, ilmaantui seuraava tehtävä. Silloin LINAKin tiimin kokemuksesta oli korvaamatonta apua.

”Meillä oli useita lupaavia suunnitelmia. Jossakin vaiheessa oli kuitenkin pohdittava sitä, mikä olisi tuotantovaiheessa teknisesti mahdollista. Meidän oli löydettävä toteuttamiskelpoinen vaihtoehto”, Anne Stær Møller kertoo. Hänen mukaansa HC40 TWIST™ -käsiohjaimessa oli suunnittelun alkuvaiheessa vielä enemmän kierrettä.

HC40 TWIST™ kuvattuna ylhäältä, jolloin sen ainutlaatuinen kiertyvä muoto paljastuu.HC40 TWIST™ -mallissa on ainutlaatuinen kiertyvä muotoilu, joka istuu täydellisesti käteen.
 

”HC40 FRAME -käsiohjaimen piirilevy (PCB) ei mahtunut TWIST-koteloon. Sen vuoksi suunnittelimme version, joka kiertyy 14 astetta ja sopii koteloon. Lisäksi se sopii täydellisesti niin vasen- kuin oikeakätisillekin. Tämä esimerkki korostaa sitä, että meidän on aina pyrittävä löytämään sopiva tasapaino muotoilun ja toiminnallisuuden välille.”

HC40 TWIST™ Advanced kuvattuna sivulta, jolloin sen kiertyvä muoto korostuu.HC40 TWIST™ Advanced kuvattuna sivulta, jolloin sen kiertyvä muoto korostuu.

Kahden eri HC40-version taustat
Kerättyjä tietoja käsiteltäessä selvisi vähitellen, että kuluttajat jakautuvat kahteen hyvin erilaiseen ryhmään. Toinen niistä asuu rannikolla kaupungin keskustassa ja pitää kevyestä, erottuvasta ja ehkä hiukan röyhkeästä muotoilusta, kun taas toinen asuu tyypillisesti esikaupunkialueella sisämaassa ja suosii makuuhuoneensa sisutuksessa ensimmäistä ryhmää raskaampaa ja rustiikkisempaa tyyliä. Molempien asiakasryhmien tavoittamiseksi hahmottui ajatus HC40 FRAME™- ja HC40 TWIST™ -malleista.

”Nämä kaksi versiota erottuivat muista prototyypeistä”, Søren Xerxes Frahm toteaa. ”Varhaiset omaksujat haluavat tyypillisesti erottua joukosta, ja he korostavat mielellään taiteellista puoltaan ja suosivat rohkeaa muotoilua. Toinen yhtä kiinnostava ryhmä pitää enemmän tuttuudesta ja kotoisasta tunnelmasta, mitä Tanskassa kutsutaan hyggeksi.”

Hänen mukaansa FRAME™-malli tarjoaa vankemman ulkoasun, joka sopii raskailla puukalusteilla sisustettuihin koteihin, kun taas kiertyvä HC40 TWIST™ istuu täydellisesti suurkaupungeissa suosittuihin muodikkaasti muotoiltuihin sänkyihin.

HC40 TWIST™ Standard, HC40 TWIST™ Advanced, HC40 FRAME™ Standard, HC40 FRAME™ Advanced.HC40-tuoteperhe koostuu molempien ohjainmallien Standard- ja Advanced-versioista, eli siihen kuuluu yhteensä neljä erilaista käsiohjainta.
 

Keskiössä loppukäyttäjän kokemus
HC40-tuoteperhe on LINAKin lippulaivatuote, jonka tarkoitus on asettaa tuotekehityksen suuntaviivat markkinoilla – etenkin sen suhteen, että käyttäjien kokemukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota puhtaan toiminnallisuuden ja suorituskyvyn sijaan.

Søren Xerxes Frahmin ja monien muiden suunnittelijoiden mielestä tekninen suunnittelu ja muotoilu ovat usein epätasapainossa. Hyvä tekninen suunnittelu varmistaa tuotteen kestävyyden ja suorituskyvyn, kun taas hyvä muotoilu takaa loppukäyttäjän kokemuksen sujuvuuden.

”LINAK panostaa luotettavaan tekniseen suunnitteluun enemmän kuin mikään muu yritys, joiden kanssa olen työskennellyt. He ovat alansa mestareita! Todella omistautuneita, perusteellisia ja tunnollisia. Joillakin osa-alueilla he voisivat kuitenkin keskittyä hiukan enemmän myös käyttäjäkokemukseen erinomaisen toiminnallisuuden lisäksi. Käyttäjät eivät etsi teknisesti täydellistä tuotetta eikä heitä kiinnosta sen toimintaperiaate. Heille tärkeintä on näiden laitteiden tuottama kokemus. Ja siinä hyvällä muotoilulla on suuri rooli.” 

 
LINAK HC40 TWIST™ -käsiohjain säädettäviin moottorisänkyihin play-icon

LINAK HC40 TWIST™ -käsiohjain säädettäviin moottorisänkyihin

LINAK HC40 FRAME -käsiohjain säädettäviin moottorisänkyihin play-icon

LINAK HC40 FRAME™ -käsiohjain säädettäviin moottorisänkyihin

Tiedostot

HC40 FRAME™

Tämä on säädettävien moottorisänkyjen käsiohjainten uusi sukupolvi, joka on suunniteltu käyttäjän näkökulmasta. HC40 FRAME™ -version metallikehys erottaa sen ulkoisesti HC40 TWIST™ -mallista.

HC40 TWIST™

Tämä on säädettävien moottorisänkyjen käsiohjainten uusi sukupolvi, joka on suunniteltu käyttäjän näkökulmasta. Ainutlaatuinen, kierteisesti muotoiltu HC40 TWIST™ eroaa ulkoasultaan HC40 FRAME™ -versioista

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä