Bauer on rakentanut ohjauskeskuksia jo yli kaksikymmentä vuotta. Yrityksen kasvaessa sen omistaja halusi tehdä työskentely-ympäristöstä mahdollisimman ergonomisen ja ryhtyi etsimään sopivaa ratkaisua. Etsintä ei tuottanut tulosta ja oli aika turhauttavaa. ”Tajusimme pian, että näiden pöytien suunnittelijat eivät olleet koskaan koonneet ohjauskeskuksia”, Bauer kertoo. Niinpä hän päätti suunnitella kokoonpanopöydän itse. Hän kehitti ratkaisun, jossa asennuslevy kiinnitetään pikavapautuskiinnikkeillä, ja hänelle oli tärkeää, että pöytää voitaisiin kallistaa ja sen korkeutta säätää.
Sähkökäyttöinen ratkaisu
Sähkökäyttöisyys oli Hartmuth Bauerille paras ratkaisu, mutta siitä olisi hyötyä vain, jos johtoihin ei voisi kompastua. Tästä syystä Bauer Systemen toimittamissa kokoonpanopöydissä on ladattavat akut niiden korkeudensäädöstä ja kallistamisesta vastaaville lineaarisille karamoottoreille. ”Viemme kokoonpanopöytiä myös Yhdysvaltoihin. Siksi tuotteissamme on jopa yli 500 kilon nostovoima”, tämän nyt jo yli 30 hengen yrityksen toimitusjohtaja ja osakas René Alldinger kertoo. Näin raskaille kuormille on vain muutama sellainen lineaarinen karamoottori, joka täyttää myös sulaviin liikkeisiin ja tarkkoihin säätöihin liittyvät vaatimukset. Bauer Systeme käyttää LINAK®-tuotteita.
Kaksi lineaarista LINAK LA34 -karamoottoria vastaa yrityksen teräksisen kokoonpanopöydän korkeudensäädöstä ja kallistustoiminnoista. LA34-karamoottoria käytetään sekä terveydenhuollossa että teollisuudessa. Sen melutaso on alle 50 dB(A) (ks. DS/EN ISO 3743-1) ja nostovoima jopa 10 000 N (työntö), joten se kestää ongelmitta erittäin raskaidenkin ohjauskeskusten kokoonpanon. Koska pöytää voidaan säätää monin tavoin, ohjauskeskuksen eri puolilla voidaan työskennellä ergonomisesti. Akkukäyttöisyyden ansiosta kokoonpanopöytää voidaan siirtää eri puolille työpajaa tai tehdasta. Näiden kahden karamoottorin virtalähteenä on 73,25 Wh:n litiumakku. Yhdessä ohjausyksikön COL50 ja käsiohjaimen HB80 kanssa nämä lineaariset karamoottorit muodostavat vertaansa vailla olevan ratkaisun.
Käytännön kokemuksessa on menestyksen salaisuus
”Meille on tärkeää kehittää ja parantaa tuotteitamme jatkuvasti, ja teemme tämän erityisesti oman käytännön kokemuksemme kautta”, Bauer toteaa. Käytännön kokemus on ollut myös kokoonpanopöydän suosion taustalla. Kaikki alkoi erään asiakkaan vierailusta Bauer Systemen tiloissa. Pian kokoonpanopöytä kiinnitti muidenkin yritysten huomion, ja sille löytyi nopeasti markkinarako. Nyt eri yrityksissä on yli 3 000 Bauer Systemen kokoonpanopöytää.
Bauer Systemen uusin tuote on kokoonpanopöytä MT1100-HSV. Siinä on ylimääräinen kääntölaite, jonka ansiosta asennuslevy voidaan asemoida tarkasti ohjauskeskuksen runkoon karaa ja kampea käyttäen. ”Tässä kokoonpanopöydässä teknikko voi asentaa asennuslevyn ilman apua. Tavallisesti siihen tarvitaan pari kolme henkeä”, René Alldinger kuvailee.
Sähkökäyttöinen nostopilari kokoonpanopöydässä
Bauer Systeme käyttää myös LINAKin sähkökäyttöistä nostopilaria EWorkSTATION 4.0 -pöydässään. Pöytä on siirrettävä ergonominen työpiste, jonka korkeutta voidaan säätää, ja se on tarkoitettu johtosarjojen asentamiseen ja kytkentälaitteiden rakentamiseen. Siitä voi tehdä monitoimipöydän erilaisilla lisävarusteilla, kuten näyttö- tai kaapelikelatelineillä ynnä muilla. Pöytäkokonaisuutta nostetaan kahdella LINAK DL6 -nostopilarilla, ja koska kummankin nostovoima on jopa 800 N, pilarit ovat riittävän voimakkaita pöydän nostamiseen.
Koska sekä kokoonpanopöytää että työpistettä säädetään sähköisesti, työskentelyasento pysyy ergonomisena kaikissa työvaiheissa. Kokemuksensa ja nopeiden toteutustensa avulla Bauer Systeme on tehnyt ohjauskeskusten valmistamisesta ergonomista eri puolilla maailmaa.