Integroidulla ohjaimella (IC) varustetut karamoottorit eivät tarvitse ulkoista ohjausyksikköä tai releitä, minkä ansiosta ne on erittäin helppo asentaa. IC-karamoottorit tarjoavat useita erilaisia takaisinkytkentätyyppejä, helppoja ohjausratkaisuja, sisä- ja ulkopäätyrajasignaalit, asiakaskohtaista mukauttamista ja karamoottorin tarkkailuominaisuudet. Lisäksi ne mahdollistavat rinnakkaisajon ja sisäänrakennetun BUS-väyläohjauksen.
Integroitu ohjain perustuu tuttuun käännettävällä polariteetilla varustettuun H-siltateknologiaan.
Tutustu sisäänrakennettujen ohjainten erilaisiin takaisinkytkentä- ja konfigurointimahdollisuuksiin. Niiden avulla voit räätälöidä vaatimuksiasi vastaavan liikeratkaisun, joka voidaan yhdistää saumattomasti osaksi sovellustasi.
Takaisinkytkentä
Karamoottorin takaisinkytkentä tuottaa tarkan tiedon sen asemasta. Takaisinkytkentä on useissa sovelluksissa välttämätön optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi.
Sisäänrakennetulla ohjaimella varustetut karamoottorit tarjoavat laajan valikoiman erilaisia sisäänrakennettuja takaisinkytkentätyyppejä, joiden avulla niiden aseman määritys on helppoa ja nopeaa.
Suhteellinen asemointi
Suhteellinen asemointi on laskemiseen perustuva takaisinkytkentätyyppi. Sitä voidaan verrata tikkaiden kiipeämiseen ja aseman määrittämisen tikkailla kiivettyjen poikkipuiden määrän perusteella sen sijaan, että se pyrittäisiin arvioimaan katsomalla alaspäin. Tätä käytetään lähinnä sovelluksissa, joissa karamoottoriin kohdistuu jatkuva voima. Suhteellisen asemoinnin ansiosta karamoottori ei pääse liikkumaan muutamia millimetrejä virran ollessa pois kytkettynä, jolloin se ei enää pystyisi tuottamaan tarkkaa aseman takaisinkytkentää. Jos näin tapahtuu, karamoottorin on liikuttava fyysiseen iskun sisä- tai ulkopäätyrajaan uudelleen kalibrointia varten.
Takaisinkytkennän tyypit:
- Single Hall
- Dual Hall
Absoluuttinen asemointi
Absoluuttinen asemointi on mekaanisesti tallennettu asema, ja siinä karamoottori muistaa aina asemansa. Se on hyvä valinta sovelluksiin, joissa virta kytkeään pois silloin tällöin. Näin karamoottorissa on yhä oikea asema tallennettuna, kun se kytketään uudestaan päälle.
Takaisinkytkennän tyypit:
- Mekaaninen potentiometri
- Analoginen 0–10 V ja 4–20 mA
- PWM
- Päätyrajasignaalit
Tällä videolla karamoottoriasiantuntijamme kertovat sisäänrakennetulla ohjaimella varustettujen karamoottoreiden takaisinkytkentävaihtoehdoista sekä siitä, miten niiden avulla voidaan toteuttaa paras mahdollinen ohjausratkaisu sovellukseesi.
Konfiguraatio
IC-karamoottoreiden konfiguraatiomahdollisuuksien ansiosta niiden liike voidaan mukauttaa sovellukseesi sopivaksi.
Seuraavat parametrit voidaan konfiguroida:
- Takaisinkytkennän tyypit ja skaalautuvuus
- IC-karamoottori tuottaa käyttäjän hallintajärjestelmään yhden erilaisista takaisinkytkentätyypeistä. Kun takaisinkytkennän tyyppi on valittu, sen arvot voidaan määrittää. Esimerkiksi takaisinkytkennän virran säätelyväli on 4–20 mA. Tällöin takaisinkytkennän signaali on 4 mA, kun karamoottori on täysin sisäänajettu, ja 20 mA, kun se on täysin laajennettuna. Takaisinkytkentä perustuu pulsseihin, ja kytkennän laatua kuvataan resoluutiona. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että matala karan nousukulma tarkoittaa korkeaa resoluutiota, jolloin myös aseman takaisinkytkentä on tarkempi. Iskun virtuaalista päätyrajaa määritettäessä sisäänrakennettu ohjain varmistaa, että takaisinkytkentää muutetaan vastaavasti. Esimerkiksi sovelluksessa, jossa karamoottorin on pysähdyttävä 50 prosentin iskunpituuteen, signaalin on oltava 20 mA siinä asemassa fyysisen päätyrajan sijaan.
- Virtuaalirajat
- Virtuaalirajat voidaan määrittää sekä sisä- että ulkoasemaan. Jos karamoottori saa käynnistyssignaalin, se liikkuu vain iskun virtuaaliseen rajaan saakka. Ominaisuudesta on hyötyä etenkin, jos karamoottoria käytetään prototyypeissä. Se on kätevä ominaisuus sovelluksissa, joissa tarvitaan silloin tällöin iskunpituuden säätömahdollisuutta.
- Pehmeä käynnistys ja pysäytys
- Pehmeässä käynnistyksessä ja pysäytyksessä karamoottorin täyteen vauhtiin kiihdytys ja täydestä vauhdista hidastus tapahtuvat vähitellen. Ominaisuus pidentää karamoottorin kestoikää ja varmistaa sovelluksen sulavan toiminnan. Pehmeä käynnistys ja pysäytys voidaan määrittää millisekuntien tarkkuudella. Oletusarvona on 300 ms (ellei toisin ole määritetty), ja arvon vaihteluväli on 30 sekuntia.
- Virtarajat
- Virtarajat voidaan asettaa sekä sisään- että ulospäin suuntautuvaan liikkeeseen. Lämpötilavaihtelut vaikuttavat karamoottorin virrankulutukseen. Sisäänrakennettu ohjain pystyy hallitsemaan tätä kahden ennalta määritetyn, ympäristön lämpötilasta riippuvan virtarajan avulla. Rajat voidaan määrittää sovelluksen vaatimusten mukaan.
- Säädettävä nopeus
- Karamoottorin nopeus on säädetty valmiiksi 100 prosenttiin. Nopeutta voidaan säätää prosenttiosuutena maksiminopeudesta. Suosittelemme pitämään nopeuden 50–100 prosentin välillä, sillä sitä hitaammat arvot voivat vähentää karamoottorin suorituskykyä.
Kaikkia parametrejä voidaan tarkkailla ja konfiguroida LINAK® BusLink -konfiguraatioohjelmistolla.
Saatavilla valikoituihin IC-karamoottoreihin
Tässä oppaassa kerrotaan, miten LINAKin IC-karamoottori konfiguroidaan. Alla olevalla videolla karamoottoriasiantuntijamme esittelevät BusLinkin ominaisuuksia.