Uutiset 24. tammikuuta 2019

Maanrakennuskoneiden älykäs portaiden säätö parantaa ergonomiaa

Raskaiden maanrakennuskoneiden ergonomiaa on mahdollista parantaa suhteellisen helpoin keinoin. Portaisiin asennetut sähkökäyttöiset karamoottorit ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi – eivätkä ainoastaan niiden turvallisuuden ansiosta ajoneuvoon noustessa ja siitä poistuttaessa.

Nykyaikainen maanrakennus kohtaa haasteita. Keskimääräinen riski sairastua tuki- ja liikuntaelinsairauksiin on jatkuvasti suurempi tällä alalla kuin kaikilla muilla toimialoilla yhteensä. Parantamalla ergonomiaa tämä haaste on kuitenkin voitettavissa. Tätä tarkoitusta varten LINAK-karamoottorit varmistavat sujuvan sisääntulon ohjaamoon ja sieltä pois, kun ne on asennettu sisäänvedettäviin kulkujärjestelmiin. 

Vaikka noin 90 prosentilla yhdysvaltalaisista maanrakennusyrityksistä on turvallisuusohjelma, vain kolmasosalla on ergonomiaohjelma. Tämä yhdistettynä arvioituun vuosittaiseen 46 miljoonan dollarin palkanmenetykseen maanrakennusalan yksityissektorilla Yhdysvalloissa kannustaa investoimaan ergonomiaratkaisuihin.

Turvallinen ja ergonominen sisääntulo ohjaamoon ja sieltä poistuminen säädettävien portaiden avulla
Säädettävät portaat – tai muut sisäänvedettävät kulkujärjestelmät – varmistavat turvallisen alaslaskun ja sisäänvedon, minkä ansiosta portaat ulottuvat lähemmäs maanpintaa. Koneenkäyttäjälle tämä on turvallisempi ja ergonomisempi tapa siirtyä ohjaamoon ja ulos ohjaamosta, kun käytössä ovat näkyvät ja porrastetut astinlaudat. Ratkaisu säästää kuljettajan polvia rasitukselta, koska ensimmäinen astinlauta on lähempänä maanpintaa.

Maanrakennuskoneiden älykäs portaiden säätö parantaa ergonomiaa
 

Parantamalla ergonomiaa työntekijöillä on todennäköisesti vähemmän poissaoloja, kun säästytään tuki- ja liikuntaelinsairauksilta. Pelkästään Yhdistyneessä kuningaskunnassa menetetään tuki- ja liikuntaelinsairausten takia vuosittain 469 000 työntekijän sairastamina 6,6 miljoonaa työpäivää (mukaan luettuna uudet ja pitkäaikaiset tapaukset). 

Järjestelmä tarjoaa useita hyötyjä
Elinkeinonharjoittajalle sisäänvedettävä pääsyjärjestelmä tuo mukanaan muitakin hyötyjä. Kun portaiden säätö tehdään akkukäyttöisillä karamoottoreilla, portaiden käyttö ei ole enää riippuvainen hydraulijärjestelmästä. Siksi portaita voidaan käyttää, vaikka päämoottori ei olisi käynnissä. Tarvitset vain akkuvirtaa ja kauko-ohjaimen. 

Lisäksi järjestelmää voidaan käyttää varkauksien ja ilkivallan ehkäisemiseen – korkealla sijaitseviin ohjaamoihin on vaikeampi päästä ilman alaslaskettavia portaita. ISO 2867:2011 -standardin mukaan portaiden tulee olla aktivoituna ja täysin alaslaskettuna, jotta ohjaamoon pääsy on mahdollista.

Ergonomia on tärkeää – myös maanrakennuksessa! 

Jos haluat lisätietoja maanrakennuskoneisiin tarkoitetuista LINAKin ratkaisuista, tutustu maanrakennusalan sivustoon. Saat lisätietoja myös ottamalla yhteyttä paikalliseen LINAKin tytäryhtiöön

 

Haluatko kysyä jotakin sähkökäyttöisestä karamoottoritekniikasta?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Tilaa LINAKin uutiskirje

Seuraa karamoottoriteknologian kehitystä sekä sitä, miten tämänhetkiset megatrendit vaikuttavat siihen ja miten se vastaa tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin.