Uutiset 16. syyskuuta 2019

Teollisuuskäyttöön tarkoitettujen karamoottoreiden IP-suojauksen testaus

Teollisuuden käyttökohteisiin tarkoitettuja sähkökäyttöisiä karamoottoreita testataan LINAK®-testikeskuksessa – usein ääriolosuhteissa. Joissakin testeissä varmistetaan IP-suojaustasot eli IP-luokitukset. Usein karamoottoreiden käyttöympäristössä esiintyy pölyä, kosteutta ja vettä, ja moottoreiden on voitava toimia ympäristössään täysin normaalisti ja täydellä teholla.

LINAK®-testausohjelma on markkinoiden kattavimpia teollisuuskäyttöön tarkoitettujen karamoottoreiden testiohjelmia. Yrityksen testikeskuksessa Tanskassa testataan kaikki karamoottorit – erityisesti ne, joita käytetään teollisuudessa.


Teollisuuskäyttöön tarkoitettujen karamoottoreiden IP-suojauksen testaus
Jotkin ympäristöt ovat erittäin pölyisiä, toisissa taas esiintyy mutaa ja vettä. Tämäntyyppisissä ympäristöissä käytetyt teollisuuskoneet on toisinaan pestävä – tavallisesti vesisuihkulla – ja koneiden liikkeistä vastaaville karamoottoreille tällaiset olosuhteet ovat varsin vaativat. Siksi LINAK testaakin huolellisesti karamoottoreidensa suojauksen sekä kiinteitä että nestemäisiä aineita vastaan.

Teollisuuskäyttöön tarkoitetuille LINAK-karamoottoreille tehdään rankat vesisuihkutestit, joissa vettä ruiskutetaan karamoottoreihin 100 litraa minuutissa kolmen minuutin ajan. Tämän jälkeen tehdään IP69K-korkeapaine- ja -lämpötilatesti, jossa vettä suihkutetaan 14–16 litraa minuutissa 100 baarin paineella 80 °C:n lämpötilassa. Jotkin teollisuuskäyttöön tarkoitetut LINAK-karamoottorit testataan myös pölytiiviyden varalta ja niille annetaan ATEX-/IECEx-hyväksyntä.

Tästä syystä LINAK-karamoottoreihin voi luottaa.

LINAK Actuator Academy -logo Tutustu karamoottoreihin tarkemmin Actuator Academy™ -osiossa

 

Miksi IP-suojauksella on merkitystä asiakkaillemme?
Pöly, kemikaalit, kosteus ja vesi ovat haitallisia teollisissa ympäristöissä käytettävälle elektroniikalle ja koneille. Sähkökäyttöiset karamoottorit eivät ole tästä mikään poikkeus, ja oikeanlaisen IP-suojauksen puuttuminen voi tulla kalliiksi ja olla jopa vaarallista.

Levittimet pestään korkealla paineella
Kun maatalouskoneita on käytetty koko päivä pellolla, ne on tavallisesti pestävä huolella. Pölyä ja mutaa pääsee kaikkialle, ja levittimien tapauksessa likaan sekoittuu myös lannoitteiden jäänteitä. Korkeapainepesu on välttämätöntä, ja tällöin kone pestään kovalla vesisuihkulla toisinaan hyvin korkeassa lämpötilassa.

Koneen tarkkuussäädöstä vastaavien karamoottoreiden on kestettävä sekä käyttö pellolla että käyttöä seuraava pesuvaihe. Tästä syystä kaikki teollisuuskäyttöön tarkoitetut LINAK-karamoottorit testataan IP-suojaustason IP69K varmistamiseksi.

Teollisuuskäyttöön tarkoitettujen karamoottoreiden IP-suojauksen testaaminen – levitin
 
Teollisuuskäyttöön tarkoitettujen karamoottoreiden IP-suojauksen testaus – viljasiilo

IP-suojaus on ensiarvoisen tärkeä viljankäsittelyssä
Viljankäsittelytilojen lähellä työskentelevien henkilöiden turvallisuus on etusijalla. Tällaiset ympäristöt ovat tavallisesti hyvin pölyisiä, ja sankat viljapölypilvet saattavat syttyä tai jopa räjähtää helposti pienestäkin kipinästä.

Jotkin teollisuuskäyttöön tarkoitetut LINAK-karamoottorit hyväksytään ATEX:n/IECEx:n mukaisesti viljankäsittelytilojen turvallisuuden parantamiseksi.

 

Muissa pölyisissä ympäristöissä teollisuuskäyttöön tarkoitettujen karamoottoreiden on täytettävä IP6X-luokitusvaatimukset. Luokituksen saamiseksi moottoreita testataan pölykaapeissa kaksi tuntia, ja tällöin tyhjiöpumpulla yritetään vetää karamoottorin kotelon sisään ilmaa ja pölyä.

Ulkona sijaitsevien jätevedenkäsittelyventtiilien automatisointi
Nykyaikaisissa jätevedenkäsittelylaitoksissa käytettävien hallintajärjestelmien valvomat venttiilit on usein automatisoitu sähkökäyttöisten karamoottoreiden avulla. Käsittelyn alkuvaiheessa käytettävät karamoottorit sijaitsevat ulkona kosteilla alueilla. Vaihtelevat sääolosuhteet ja lämpötilat lisäävät laitteisiin kohdistuvaa rasitusta.

Jätevedenkäsittelyyn käytettävien karamoottoreiden IPX6-hyväksynnät varmistetaan vesisuihkutesteillä.

Teollisuuskäyttöön tarkoitettujen karamoottoreiden IP-suojauksen testaaminen – venttiilien automatisointi
 

Haluatko kysyä jotakin sähkökäyttöisestä karamoottoritekniikasta?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Tilaa LINAKin uutiskirje

Seuraa karamoottoriteknologian kehitystä sekä sitä, miten tämänhetkiset megatrendit vaikuttavat siihen ja miten se vastaa tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin.