Uutiset 10. tammikuuta 2019

Tämän vuoksi ergonomia on tärkeää maanrakennuskoneissa

Rakennusalalla työergonomia on usein sivuutettu tai siihen on kiinnitetty vain vähän huomiota. Joskus ergonomiaa on vähätelty väittämällä sen kuuluvan vain toimisto- ja tuotantotyöhön. Se on kuitenkin kallis virhe.

Pelkästään Isossa-Britanniassa noin 80 000 rakennustyöläistä kärsii sairauksista, joiden uskotaan aiheutuneen heidän päivittäisestä työstään tai pahentuneen sen vuoksi. Ison-Britannian Health and Safety Executive (HSE) -viranomaisen mukaan 65 % näistä sairauksista on tuki- ja liikuntaelinsairauksia eli TULE-sairauksia.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi Isossa-Britanniassa menetetään yhteensä 6,6 miljoonaa työpäivää vuosittain. Yli kolmasosa (40 %) niistä johtuu selkäongelmista. Luonnollisesti se maksaa paljon rahaa. Ison-Britannian British Institution of Civil Engineers -liitto arvioi, että TULE-sairauksien vuoksi Ison-Britannian rakennusalan työnantajat menettävät 646 miljoonaa puntaa joka vuosi. Ergonomiaan panostamalla summaa voidaan kuitenkin pienentää.

Ehkäise TULE-sairauksia parantamalla työskentelyasentoja
Huonot työskentelyasennot ovat yksi tuki- ja liikuntaelinsairauksia aiheuttavista tekijöistä – myös rakennusalalla. Esimerkiksi tuntikausien istuminen maanrakennuskoneen ohjaamossa on varma tapa edistää TULE-sairauksia. Kuljettajien rasitusta voidaan vähentää ja heidän mukavuuttaan parantaa muutamien helposti toteutettavien toimien avulla. Tilanne paranee huomattavasti jo silloin, kun maanrakennuskoneen kuljettaja voi ohjauspaneelin säätömahdollisuuksien ansiosta työskennellä vuorotellen istuen ja seisten. 

Tämän vuoksi ergonomia on tärkeä maanrakennuskoneissa

Näin on ollut esimerkiksi kaivostekniikan asiantuntijalla Sandvikilla, joka tarjoaa suuriin kaivoskoneisiinsa useita erilaisia säätövaihtoehtoja.

“Ergonomian parantaminen on selkeä merkki siitä, että Sandvik haluaa kehittää ja tarjota parhaan mahdollisen työympäristön operaattoreille”, toteaa Mika Väisänen, joka työskentelee projekti-insinöörinä Sandvik Mining and Construction Oy:n tuotekehitysosastolla. 

Lue Sandvikin koko tarina.

Säädettävät ratkaisut parantavat ergonomiaa
Työstä on tehtävä työntekijälle sopivaa. Kaikki rakennustyöläiset ja maanrakennuskoneiden kuljettajat ovat kooltaan ja muodoltaan yhtä erilaisia kuin me kaikki muutkin, ja heidän työpisteensä on oltava säädettävä, jotta se voidaan sovittaa työntekijän mukaiseksi.

LINAK tarjoaa jo tällä hetkellä sähkökäyttöisiä karamoottoriratkaisuja ohjauspaneelien, kaasu-, jarru- ja kytkinpoljinten sekä istuinten säätämiseen. Niiden mahdollistamat yksilölliset säädöt auttavat ehkäisemään kivuliaita TULE-sairauksia ja vähentävät menetettyjen työpäivien määrää. Kaikki karamoottoriratkaisumme ovat helppoja asentaa ahtaisiinkin paikkoihin. Tuotteiden kompaktin koon ja kaapeleiden vähäisyyden ansiosta ne on myös helppo asentaa.

Säädettävä ohjauspaneeli
 

Ergonomia on tärkeää – myös maanrakennuksessa! 

Jos haluat lisätietoja maanrakennuskoneisiin tarkoitetuista LINAKin ratkaisuista, tutustu Maanrakennuskoneratkaisut -sivustoomme. Jos haluat lisätietoja aiheesta, voit aina ottaa yhteyttä paikalliseen LINAKin tytäryhtiöön

 

Haluatko kysyä jotakin sähkökäyttöisestä karamoottoritekniikasta?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Tilaa LINAKin uutiskirje

Seuraa karamoottoriteknologian kehitystä sekä sitä, miten tämänhetkiset megatrendit vaikuttavat siihen ja miten se vastaa tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin.