Ota yhteyttä meihin
Referenssi

Itseohjautuva traktori tuo viljelijöille vapaa-aikaa

Hollantilaisyritys Farmertronics on kehittänyt itseohjautuvan traktorin, joka helpottaa viljelijöiden arkea. Tämä innovatiivinen työkone on täysin sähkökäyttöinen, ja siinä hyödynnetään LINAK-karamoottoreita.

Farmertronicsin itseohjautuva traktori

Farmertronicsin perusti Thieu Berkers vuonna 2012. Berkers kasvoi maatilalla, jolla hänen isänsä teki peltotöitä hevosella. Tämän sekä teknisen taustansa pohjalta hän tajusi myöhemmin, että seuraava vaihe viljelyssä tulee olemaan itseohjautuvien traktoreiden käyttö.

Hän aloitti tiimeineen käytännöllisesti katsoen tyhjästä ja kehitti huipputeknisen automaattitraktorin, jonka nimeksi annettiin eTrac. Paitsi että kone on ympäristöystävällinen, se myös tuo viljelijöille lisää aikaa perheen kanssa viettämiseen tai muihin töihin. Mahdollisuuksia on valtavasti.

”eTrac on isäni inspiroima. Koneella on vahva yhteys nuoruuteeni ja samalla myös tulevaisuuteen. Viljely on sen avulla huomattavasti älykkäämpää kuin perinteisillä traktoreilla”, Berkers kuvailee.

 

Itseohjautuvan traktorin edut

Innovatiivisen sähkökäyttöisen eTracin toimintaperiaate on sama kuin perinteisillä traktoreilla, mutta sen avulla viljelijät voivat työskennellä etäältä käsin ja säästää samalla kustannuksia.

Koneen jokaisen osan eteen tehtiin perusteellista tutkimustyötä, jotta voitiin varmistaa, että traktorista tulisi turvallinen ja kestävä, mutta samalla kuitenkin myös ympäristöystävällinen. Ratkaisuun sisältyvän sovelluksen kautta viljelijä saa ilmoituksia eTracin toiminnasta ja voi asettaa sille haluamansa reitin. Näin hän voi huoletta keskittyä muihin töihin.

eTrac painaa vain 1 000 kg eli se on erittäin kevyt ja ehkäisee näin maaperän tiivistymistä. Kone on täysin sähkökäyttöinen, joten sitä ei tarvitse huoltaa juuri lainkaan. Lisäksi se kerää tietoja ja antaa palautetta viljelijälle, joten viljelijä saa tarkan kuvan satonsa tilasta ja säästää samalla kustannuksissa.

Berkers lisää: ”Ratkaisu säästää henkilöstökuluissa, sillä traktorilla ei ole kuljettajaa ja sitä voidaan käyttää ympäri vuorokauden. Alkuinvestointi viljelijän on toki tehtävä, mutta ratkaisu maksaa itsensä takaisin vain neljässä vuodessa. Tämä on uudenlainen viljelytapa. Nyt viljelijä voi työskennellä myös etäältä käsin ja tarkistaa kaikki tiedot älypuhelimestaan tai tabletistaan.”

 

Nostotoiminto toimii CAN bus -väyläohjauksella

Farmertronics etsi koneen leikkuulaitteelle nostoratkaisua, joka olisi helppo yhdistää muihin komponentteihin tiedonsiirtoa varten, ja valitsi tähän CAN bus -väyläohjausta käyttävän sähkökäyttöisen LINAK®-karamoottorin. Traktorin muut komponentit oli jo yhdistetty CAN bus -väylän kautta, joten yritykselle oli ensiarvoisen tärkeää löytää CAN bus -väylää käyttävä nostoratkaisu. Koska CAN bus on samalla myös reaaliaikainen verkko, se tekee järjestelmästä erittäin joustavan. Se mukautuu etäältä käsin tehtyihin muutoksiin ongelmitta.

”Valitsin LINAKin ratkaisun, sillä se sopi käyttökohteeseemme erinomaisesti. Lisäksi LINAK tunnetaan jo entuudestaan maatalouskoneiden alalla. Päätökseen vaikuttivat myös tuntemukset. En osaa sanoa tarkalleen, missä ero piili, mutta jossakin vaiheessa minulle oli päivänselvää, että valitsen LINAKin”, Berkers kertoo.

 
 

Tuleva kehitys

Tulevaisuutta varten kehitetty eTrac on tavallisten traktorien tavoin alusta, johon liitetään erilaisia työlaitteita. Farmertronics lisää traktoriinsa jatkuvasti uusia toimintoja, jotta käyttäjillä olisi enemmän valinnanvaraa ja jotta traktori toimisi vielä entistäkin luotettavammin ja tarkemmin. Nykypäivän digitalisoidussa maailmassa tulevaisuuden mahdollisuuksia on rajattomasti, mutta Farmertronics aloittaa ruiskuttimella, lisää ratkaisuun 3D-anturit ja kehittää kylvökoneen.

Voit lukea lisää Farmertronicsista osoitteesta www.farmertronics.com

Älykästä liikettä lineaarisilla karamoottoreilla | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Älykästä liikettä lineaarisilla karamoottoreilla

Lineaaristen karamoottoreiden takaisinkytkentäliitännät | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Lineaaristen karamoottoreiden takaisinkytkennät

Lineaaristen karamoottoreiden konfigurointiohjelmisto | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Lineaaristen karamoottoreiden konfigurointiohjelmisto

Tiedostot

CANopen-käyttöohje

Käyttöohjeessa esitellään LINAK TECHLINE® CANopen -komponenttien ominaisuudet ja niiden hallintaan liittyvät vaatimukset. Lisäksi siinä eritellään käytetyt teknologiat ja ympäristötiedot sekä kuvaillaan kaikki toiminnot.

Tulevaisuuden maatalouskoneiden trendejä

Sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit ovat merkittävässä roolissa tulevaisuuden maatalouskoneita kehitettäessä. Lue lisää tästä maatalouskoneiden trendejä ja sähköistämistä käsittelevästä artikkelista.

TECHLINE-tuotevalikoima

Tutustu kestäviin ja voimakkaisiin TECHLINE-tuotteisiin. Rakennettu kestämään kovaa käyttöä ja ankaria olosuhteita.

LINAK-testien esittely

Testaamme kaikki karamoottorien komponentit perusteellisesti omassa testikeskuksessamme. Lue lisää tästä esitteestä.

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä