Ota yhteyttä meihin
Referenssi

Ropa-perunannostokone: tarkkaa kohdistamista sähkökäyttöisillä karamoottoreilla

Hermann Painter hämmästytti vuonna 1972 ammattilaispiirejä ensimmäisellä kehittämällään moottorikäyttöisellä sokerijuurikkaannostokoneella. Ideoidensa, kekseliäisyytensä ja rohkeutensa voimalla hän lähti tutkimaan uusia polkuja ja perusti yrityksen nimeltään ROPA.

LINAK-karamoottoreita käyttävä ROPA-perunannostokone

Nykyisin tämä Saksan Ala-Baijerissa toimiva yritys myy muutakin kuin sokerijuurikkaiden nostokoneita ja puhdistuskuormaajia. ROPA on jo useita vuosia keskittynyt myös perunannostoon.
Kun ROPA kehitti kaksirivistä traktorivetoista perunannostokonettaan Keiler II:ta (Keiler = villisika), se pysyi uskollisena toimintafilosofialleen ja avasi jälleen kerran uusia uria.

Tämä kone on muihin vastaavanlaisiin verrattuna erittäin pitkälle automatisoitu. Erilaisten hydraulisten vaihtoehtojen – kuten automaattisen akselinsiirron tai automaattisen harjapaineensäädön – lisäksi koneessa on sähkökäyttöiset lineaariset karamoottorit, joilla säädetään esimerkiksi ohjausrullia, ohjauskampoja ja kuljetinhihnoja. Koneessa on seitsemän sähkökäyttöistä lineaarista LINAK-karamoottoria, joilla varmistetaan sen liikkeiden tarkkuus.

ROPAn insinöörit ovat suunnitelleet koneen alusta alkaen itse. Se on todennäköisesti ainoa laatuaan, sillä siinä on niin monia säätömahdollisuuksia sadonkorjuun optimointiin. Monia sen osia voidaan säätää hydraulisesti voimanottoakselin pyörimisnopeudesta riippumatta. Sähkökäyttöisiä karamoottoreita käytetään hydraulisylinterien sijaan koneen niissä osissa, joissa kohdistamistarkkuus on ensiarvoisen tärkeää.

”Valitsimme sähkökäyttöiset karamoottorit hienosäätöä edellyttävien toimintojen hallintaan. Näitä ovat esimerkiksi ohjausrullien säätäminen ja puhdistuselementtien siirtäminen”, yrityksen koko perunannostokonevalikoimasta vastaava kokenut jaostopäällikkö tri Rupert Geischeder kertoo.

LINAK-karamoottoreita käyttävä ROPA-perunannostokoneSähkökäyttöisiä LINAK-karamoottoreita käytetään erilaisten puhdistuselementtien ja ohjausrullien kohdistamiseen.
 

ROPA käyttää tässä käyttökohteessa yksinomaan LINAK LA36 -karamoottoreita. Ne tunnetaan erityisesti voimastaan, kestävyydestään ja monipuolisista säätömahdollisuuksistaan. Kuljetinhihnan säätäminen on yksi niistä toiminnoista, joissa tarvitaan tarkkaa kohdistamista. Kuljetinhihnat irrottavat nostetuista perunoista maa-aineksen. Kuljetinhihnojen tarkka sähköinen kohdistaminen kosketuspaneelista helpottaa sadonkorjuuta.

Kosketuspaneelin avulla perunannostokoneen käyttäjät voivat säätää sähköisesti kuljetinhihnojen lisäksi muitakin puhdistuselementtejä. Loputtomien portaattomien säätömahdollisuuksien ansiosta vihannesten varsien irrottamiseen tarvittavia vastuslevyjä voidaan säätää niin, että satohävikki pysyy mahdollisimman pienenä reheviäkin perunanvarsia leikattaessa.

Sähkökäyttöisen karamoottorin on toimittava moitteettomasti näissä rankoissa olosuhteissa – liasta, pölystä, vedestä ja lämpötilanvaihteluista huolimatta. Seisokit sadonkorjuuaikana aiheuttaisivat viljelijöille merkittäviä taloudellisia tappioita.

 ”LINAK toimii suunnannäyttäjänä sähköisesti säädettävien karamoottorien kestävyydessä”, Geischeder toteaa.

Itse asiassa LINAK on lineaarista LA36-karamoottoria kehittäessään erityisesti panostanut sen kestävyyteen ankarissa olosuhteissa. LA36 täyttää suojausluokan IP66 vaatimukset liikkuessaan ja luokan IP69K vaatimukset ollessaan paikoillaan.

”Monissa maatalouden käyttökohteissa käytetään jo tätä karamoottoria, ja se on osoittautunut erittäin hyväksi ratkaisuksi”, LINAKin Baijerin-myyntipäällikkö Günther Rappl kertoo.

LINAK-karamoottoreita käyttävä ROPA-perunannostokoneLineaarinen karamoottori LA36
 

Lineaarisen LA36-karamoottorin lisäksi monet muutkin LINAK-karamoottorit täyttävät näiden tiukkojen suojausluokkien vaatimukset. ROPA-perunannostokoneen erikoistoimintoihin kuuluu myös karamoottorin hallintamahdollisuus. Hydraulisylinterin korvaamisen sähkökäyttöisellä karamoottorilla tulisi olla mahdollisimman helppoa. Sama koskee myös tietokoneen kapasiteettia.

”Meidän täytyi täyttää tiettyjä vaatimuksia tässä käyttökohteessa, ja pääsimme tavoitteeseemme yhdessä LINAKin kanssa”, Geischeder toteaa.

Tärkeintä tässä on liitäntänastojen hallintamahdollisuus. Koska kone on erittäin monimutkainen, lähes kaikki ohjausyksikköjen lähtöliitännät olivat jo käytössä. Tästä syystä karamoottorin sisään- ja ulosajoa oli voitava hallita yhdellä johtimella.

”Kehitimme mukautetun ohjelmiston, jonka avulla hallinta onnistuu yhdellä johtimella”, Rappl kertoo. ”Tämän ratkaisun ansiosta sähkökäyttöistä karamoottoria voidaan hallita samalla tavoin kuin hydraulisylinteriä.”

 

Sähkö korvaa hydrauliikan

Sähkökäyttöisillä karamoottoreilla on muitakin etuja kuin kestävyys ja mukautettu ohjaus. Esimerkiksi koneiden painolla on nykyisin yhä enemmän merkitystä. Kun näinkin suureen koneeseen lisätään säätöjärjestelmä, sähkökäyttöinen ratkaisu on huomattavasti hydraulijärjestelmää kevyempi. Lisäksi sähkökäyttöiset karamoottorit eivät tarvitse juuri lainkaan huoltoa. ROPAn päätökseen valita LINAK vaikutti sähkökäyttöisten karamoottorien etujen lisäksi myös tiivis yhteistyö LINAKin tuotekehittäjien kanssa.

”Päätimme käyttää LINAK-karamoottoreita, koska luotamme niiden kestävyyteen ja LINAKin kokemukseen maatalouskoneiden säätöratkaisujen kehittämisessä”, Geischeder kertoo.

”Päätimme käyttää LINAK-karamoottoreita, koska luotamme niiden kestävyyteen ja LINAKin kokemukseen maatalouskoneiden säätöratkaisujen kehittämisessä”, hän kertoo.

LINAK-karamoottoreita käyttävä ROPA-perunannostokoneTri Rupert Geischeder vastaa yrityksen koko perunannostokonevalikoimasta
 
LINAK® TECHLINE® -divisioonan sähkökäyttöiset lineaariset karamoottoriratkaisut maatalouskoneisiin play-icon

LINAK TECHLINE -segmentin sähkökäyttöiset lineaariset karamoottoriratkaisut maatalouskoneisiin

Rikkoutumaton play-icon

Rikkoutumaton

Tiedostot

Focus on mobile agriculture

Tässä esitteessä kerrotaan niistä ratkaisuista ja hyödyistä, joita LINAK on tarjonnut maatalousalalle yli 25 vuoden ajan.

Haluatko kysyä jotakin?

- Tiimimme avustaa yritystäsi mielellään antamalla teknisiä tietoja, ohjeita projektien käynnistämiseen ja paljon muuta.

Ota yhteyttä