Sähkö ei ole perinteisten maatalouskoneiden tavallisin käyttövoima. Mutta asia on muuttumassa. Useat tieteelliset projektit – pääasiassa Euroopassa – tutkivat parhaillaan koneiden kutistamisesta, automaatiotason laajentamisesta ja ennen kaikkea sähkökäyttöisyyteen siirtymisestä koituvia hyötyjä.
Saksassa sijaitsevan Hohenheimin yliopiston maatalousteknologian laitokselta valmistunut tiimi päätti toteuttaa tämän kaiken. Tiimi kehitti pienen mutta tehokkaan Phoenix-rikkakasvirobotin, joka leikkaa rikkaruohot tarkasti ja möyhentää maaperän rivistöjen välistä kasveja vahingoittamatta.
LINAK®-karamoottorit säätävät kuokaa
Phoenix ei ole useimpien muiden maatalouskäyttöön suunniteltujen robottien tapaan täysin automatisoitu. Itse rikkakasvien poistoprosessi on automaattinen, mutta robotti tarvitsee ihmistä osatakseen liikkua pellolla. Ohjaus tapahtuu herkällä ohjaussauvalla, jota koneenkäyttäjä voi liikuttaa etäältä joko seisoen tai istuen.

Saksan LINAK GmbH haastatteli hiljattain David Reiseria, yhtä Phoenixin kehittämiseen osallistuneista diplomi-insinööreistä.
Seuraavassa Reiser kertoo modernin maanviljelyn haasteista, esittelee Phoenixin ominaisuuksia ja toimintoja sekä perustelee, miksi suunnittelutiimi valitsi projektiinsa integroiduilla ohjainelektroniikalla (IC) varustetut LINAK-karamoottorit.
Jos haluat lisätietoa Phoenix-robotista tai LINAKin mahdollisuuksista tukea maatalouden automaatiota, ota yhteyttä paikalliseen LINAK-tytäryhtiöön tai lue David Reiserin haastattelu kokonaisuudessaan: ”Katseenvangitsija – LINAK®-teknologiaa hyödyntävä Phoenix-robotti”.